Френски евродепутат се обяви против рекламния ни клип за Председателството

Тя коментира в профила си в Twitter, че иска рекламният клип да бъде свален

Клипът за Българското председателство на Съвета на ЕС получи широко одобрение в световен мащаб. Френска евродепутатка обаче е разчела различно послание. 

"Противно на онова, което твърди официалният клип на Съвета на ЕС, чието председателство България пое този месец: едно "Не" никога не би трябвало да значи "Да". Основно правило на съгласието и на уважението към жените. Настоявам за свалянето му". Това е написала в профила си в Twitter Карима Дели. Тя е председател на комисита по транспорт и туризъм в Европарламента.

Дели се е възпротивила на думите, с които започва рекламният ни клип. „Когато я срещнете за пръв път, може да ви даде грешен знак. Помнете, тук „Не“ може да значи „Да“. Не, че се опитва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами“. Карима Дели е завършила публикацията си с хаштага #metoo, символ на борбата срещу сексуалното насилие. Объркването се е получило, поради това, че в България кимваме за „Да“, което в чужбина означава „Не“.

В официалния профил на Българското председателство не закъсня и извинението.

"Съжаляваме да разберем, че по отношение на видеото има недоразумение. В него ясно се говори за българския навик да завъртиш глава наляво-надясно в знак на съгласие. Българското председателство е отдадено на равните възможности и липсата на дискриминация. Този важен дебат не би трябвало да бъде омаловажаван", бе отговорът на българското председателство.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | европредседателство | рекламен клип

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини