Френският посланик: Сирийската противовъздушна отбрана въобще не се справи

Ерик Льобедел е категоричен, че Башар Асад ще падне от власт в даден момент, но трябва време

Дали ще има още удари в Сирия зависи единствено от сирийските власти, режима и съюзниците му, както и от остатъчните количества химически оръжия. Това каза френският посланик в България Ерик Льобедел в интервю за Nova. Той добави, че ударите са били насочени по конкретни цели в Сирия и според първите оценки са били ефикасни.

„По отношение на успеха на ударите, нашата оценка е, че те бяха успешни. Противовъздушната отбрана на Сирия не беше ефикасна в никакъв случай“, каза посланикът.

Според него, ако все още режимът в Сирия разполага с химически оръжия, трябва да се възстанови механизмът за проверка. „Това е един изключително стриктен механизъм, който беше създаден от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия“, каза Ерик Льобедел.

Посланикът добави, че Франция още през 2013 г. е настоявала за такива удари, но по различни причини те не са били осъществени. „Към днешна дата нямаме сигурност какво има като химически оръжия в Сирия“, каза посланикът.

Той обясни още, че Париж е предложила общ план за действие в Сирия, който се състои от 4 стъпки, които трябва да се осъществят постепенно, за да се установи траен мир и демокрация в държавата. Първата е пълно унищожение на сирийската химическа програма. Втората стъпка е пълното елиминиране на терористите от Ислямска държава. След това трябва да бъдат прекратени военните действия и да се предприемат хуманитарни действия. И накрая трябва да бъде постигнато трайно политическо решение.

„Това, което искахме да постигнем с тези удари, е да търсим политическо решение, а не военно решение. Целта не е Башар Асад, защото неговото отстраняване е четвърта стъпка от нашия план. Не може всичко да се направи едновременно. Премахването на Асад е свързано с трайното политическо решение. Трябва да има нова Конституция в Сирия, нови избори. Сирийският народ трябва да избере съдбата си“, каза Ерик Льобедел.

Посланикът е категоричен, че в Сирия не може да има трайно политическо бъдеще с Асад. „Ще има момент, в който ще си замине. Пътят на политическото уреждане е постепенен“, каза той.

Ръководителят на френската мисия в България добави, че целта на Запада е да убеди Русия, че е време да започнат да играят конструктивна роля в Сирия. „Русия има интереси в Сирия, но не ги отстоява по конструктивен начин. След тези удари отново добихме увереност. Трябва да накараме руснаците да разберат, че трябва да действат конструктивно“, добави посланикът.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Сирия | ракетни удари | френски посланик | Ерик Льобедел

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини