FT: Индексът за доверие на бизнеса към България достигна 9-годишен връх

От Software Group и William Hughes разказват за възможностите, които България предлага на инвеститорите

Индексът за доверие на бизнеса към България достигна своя деветгодишен връх през октомври 2017г, пише британският вестник Financial Times.

Безработицата спадна от 8% в началото на 2016 г. до 6.1% в края на 2017 г. Според Eurostat тази стойност е най-ниската от световната финансова криза насам. България е постигнала значителен напредък за десетгодишното членство в Европейския съюз и жизненият стандарт от 2007 г. до 2017 г. се е повишил значително, коментира изданието.

Успешни инвеститори като Software Group и William Hughes  разказват за възможностите, които България предлага на инвеститорите, избрали я за разширяване на своя бизнес.

Калин Радев, основател на Sоftware Group, споделя, че IT индустрията ще стимулира икономическия растеж и дори има потенциала да привлича чуждестранни специалисти. Неговата компания е пример за това, тъй като в екипа му има експерти от държави като Южна Африка, Македония, Ирландия.

Според статистически данни всяка година от чужбина се връщат 10 хил. българи. Това са IT специалисти с голям опит и ценни умения, които са широко търсени от IT индустрията, която генерира 3=6% от БВП на страната.

Бен Кокс, генерален мениджър на William Hughes, разказва че избора на България се е оказало голям успех за неговата компания, като посочва, че фабриката  им в гр. Пловдив е нараснала от една машина и 10 работници до 65 машини и 180 работници.

„Производството на автомобилни части е нараснало забележително през последните 15 години. Сто и тридесет чуждестранни компании дават работа на повече от 40 хил. работници. Отделно от това, автомобилната индустрия има продажби в размер на 2 млрд. евро за 2016 г. Това се равнява на повече от 4% от националната продукция. От 2012 г. насам растежът е експлозивен“, подчертава Любомир Станиславов, главен изпълнителен директор на Automotive Cluster Bulgaria.

Аутсорсинг секторът включващ български и чуждестранни фирми, показва подобни нива на експанзия с наличието на 47 хил. служители на пълно работно време. Очаква се до 2020 г. това число да нарасне на 62 хил. Секторът допринесе миналата година с 1.5 млрд. евро за икономиката, това e 3.6% от националното производство.

Въпреки положителните тенденции в анализа на FT, инвеститорите споделят и за трудности, свързани с пречки при съдебни процедури и съдебни решения.

Българска агенция за инвестиции (БАИ) и Министерство на икономиката помагат тези проблеми да се решават бързо. „Има няколко казуса, по които сме били в състояние да предоставим подкрепа на инвеститорите, изправени пред предизвикателствата в административните съдилища и да ускорим съдебните процедури." , коментира Стамен Янев, Изпълнителен директор на БАИ.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | работни места | Financial Times | инвестиции | БАИ | FT | индекс на доверието

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини