FT: Испания вече е по-богата от Италия

Брутният вътрешен продукт на човек от населението на Испания е изпреварил този на Италия през 2017 г. според данни на МВФ

Севиля
Севиля
Снимка: Pixabay
10:14 20.04.2018
Испанците са станали по-богати от италианците, пише в. "Файненшъл таймс" (FT). Това е окуражителен признак за икономическото възраждане на Испания, но е тревожна новина за Италия, третата икономика в еврозоната, която е изпаднала и в политическа безизходица.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението на Испания е изпреварил този на Италия през 2017 г. според данни на МВФ, публикувани тази седмица. В тях се сравняват страни въз основа на техния "паритет на покупателната способност". Фондът освен това прогнозира, че Испания ще стане със 7 процента по-богата от Италия през следващите пет години. Преди десетилетие Италия беше с 10 на сто по-богата по същия критерий. 

Данните и прогнозите показват колко различни съдби имат две от най-тежко засегнатите страни от еврозоната в икономическата криза през последното десетилетие. Докато Испания има една от най-бързо растящите икономики в ЕС, Италия е мудна в икономическо отношение.

До 2023 г. някои страни от бившия Източен блок, включително Словакия и Чехия, се очаква също да изпреварят Италия и да станат по-богати на човек от населението, прогнозира МВФ.

Стагнацията е една от основните причини за все по-големите политически разделения в Италия, където електоратът губи вяра в способността на традиционните партии да създадат работни места и да върнат растежа, отбеляза "Файненшъл таймс". Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БВП | МВФ | Италия | Испания | Файненшъл таймс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини