Ганев: Нискообразованите не усещат икономическия ръст

Тази година ръстът на заплатите ще е по-осезаем, смята икономистът

Предходната година беше най-добрата след кризата с ръст от 3.9-4% и рекордна заетост. Доброто развитие обаче не се усеща от всички. Това каза старши икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев пред БНТ. Тоя обяснява, че 70% от новите работни места през 2017 г. са създадени основно в силните икономически центрове - Софийска област, Пловдив и Стара Загора, а хората с ниско образование не усещат растежа.

„Всички новосъздадени работни места през миналата година в цяла Северна България са по-малко от тези в Пловдив“, каза Ганев. По думите му висококвалифицираните работещи българи са усетили икономическия ръст, но при голяма част липсва тази квалификация.

„Ако имаме 1 млн. с висше образование, още 1 млн. са с основно и по-ниско образование. Тях икономическият растеж не ги хваща“, каза икономистът.

Тези с най-ниско образование могат да усвоят най-различни знания и умения – занаяти, работа във фабрика. „Проблемът е, че при някои хора липсва въобще работният навик“, смята Ганев и добавя, че проблемът тръгва от ранното отпадане от училище.

Според него през 2018 г. може да очакваме по-висок темп на растеж при заплатите, тъй като има проблем с кадрите. Той коментира, че недостигът на работници се вижда в цяла Европа, така че България не е изключение.

„Когато няма кадри, единственото, с което можеш да се пребориш, са по-високите заплати“, каза Ганев.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | икономически ръст | работни места | заплати | Петър Ганев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини