GM представи автономен автомобил без волан и педали (снимка)

Компанията вече е поискала от властите да изведе колата си по улиците

След 110 години производство на класически автомобили с волан и педали сега General Motors (GM) показа друг, далеч по-футуристичен вариант. Компанията представи последната версия на своя автономен автомобил, от който веднага прави впечатление, че няма нито волан, нито педали. 

Останалите автомобилни играчи, които също тестват безпилотна технология, все още не са премахнали ръчния контрол от своите превозни средства. 

Вместо добре познатите атрибути за управление GM са внедрили няколко вътрешни екрана, които пасажерите биха могли да използват за комуникация с колата. Новината е отражение на бързо развиващите се безпилотни технологии в последно време, както и поредна стъпка към по-широкото им внедряване. Преди GM да може да използва новия си автомобил обаче, ще трябва да получи разрешение от федералните власти, пише CNN Money. 

Компанията вече е подала заявление до Националната администрация по безопасност на движението по пътищата, като е поискала освобождаване от 16 стандарти за безопасност. От GM смятат, че те не са релевантни, тъй като превозното средство няма ръчен контрол. 

„Когато нямате волан, няма смисъл да говорим за въздушна възглавница във волана“, дава пример Пол Хемерсбау, директор на автономното звено в General Motors. За сметка на това разработчиците са осигурили еквивалентни варианти за безопасност. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобили | GM | General Motors | автономни коли | безпилотни системи | футуристични

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини