Годината започва рекордно за българските износители

Държавите членки в ЕС купуват все повече български продукти, а ръстът през януари достига 28%

Българският износ продължава да поставя рекорди. След като завърши 2017 г. с невижданите в историята 52.2 млрд. лв., статистиката отчита рекордните 4.2 млрд. лв. през януари 2018 г. Такъв стойностен обем за първия месец на годината се постига за първи път. Регистрираният ръст спрямо януари 2017 г. е 12.3%, като двигателят на този растеж е изцяло Европейският съюз, който е пазар за около 70% от българския износ.

От данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари се вижда, че стойностният обем на изнесените стоки към държавите членки скача рязко спрямо същия месец на предходната година – с 28%. Резултатите към държавите извън ЕС са доста по-лоши – там има спад на стойностния обем от 16.3%.
Разбивката по сектори показва ясно откъде идва огромният спад към трети страни – петролни продукти, храни и тютюневи изделия.

В сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти“ спадът е с 80% до едва 84 млн. лв. Тук не може да става въпрос за спад в стойността на износа, а на обемите. Данните от борсовата търговия показват, че през януари 2018 г. средната цена на петрола сорт Брент е била 65 долара за барела. Година по-рано цената е била 10 долара по-ниска.

Спадът при износа на тютюневи изделия може да се търси в дейността на „Булгартабак“. В средата на миналата година холдингът продаде голяма част от основните си марки на British American Tobacco (BAT). Сделката бе оценена на 100 млн. евро и включи брандовете Vісtоrу, Еvа Ѕlіm и GD, ĸaĸтo и дpyги eвpoпeйcĸи мapĸи. Тези марки вече не се произвеждат в България и не се изнасят.

При хранителните продукти, при които има 25% годишен спад, причината може да се търси както при глобалното поевтиняване на храните и хранителните суровини, но и на по-малко изнесени обеми от България в посока държавите извън ЕС.

НСИ не предоставя детайлни данни за търговията с държавите членки на ЕС за януари, а най-актуалните са към декември.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: износ | външна търговия | експор | стойностен обем