Гръцкият премиер: Никога не е съществувала македонска нация

Съвсем противоречащо на историята и абсурдно е някой да поиска етническа идентификация с Македония, смята Ципрас

Снимка: БТА
19:01 20.01.2018
Никога не е съществувала македонска нация, както не е съществувала и нация на атиняните или спартанците. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за неделното издание на в. „Етнос“. Неговото изказване идва само няколко дни, след като преговорите между Гърция и Македония за името бяха подновени.

„Антична Македония е била голяма сила в древния гръцки свят, която се е разширила, особено по времето на Александър Велики, далеч извън днешната географска област Македония“, коментира още Ципрас.

Той посочва, че от 7 в. нататък по тези земи освен гърците са се заселили и славяни, българи, сърби, евреи и османски турци. „Сега географската област Македония е разделена между три държави“, отбелязва премиерът. „В този смисъл е съвсем противоречащо на историята и абсурдно някой да поиска етническа идентификация с Македония“, смята Ципрас.

Той обаче е на мнение, че не е абсурдно терминът Македония да бъде включен в едно сложно име, с географско или времево определение, "така че да бъде ясно, че никой няма претенции за територията или историята на други народи“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Македония | Алексис Ципрас | македонска нация