Хакери откраднаха десетки милиони в bitcoin от NiceHash

В момента bitcoin е на прага na 15 000 долара

Докато много от най-големите инвеститори са се фокусирали върху поредния рекорд на bitcoin, други играчи в сферата трябва да се справят с огромни загуби. Пазарът за криптовалути NiceHash обяви в сряда, че хакери са откраднали съдържанието на неговия виртуален портфейл, което е възлизало на близо 70 млн. долара в bitcoin. 

NiceHash е своеобразен пазар, на който се срещат желаещите да копаят криптовалута и тези, притежаващи системи с изчислителна мощ. 

Новината идва в деня, в който най-популярната криптовалута постигна поредния си рекорд и поскъпна с 2 000 долара само за 24 часа. В момента един bitcoin се търгува за над 14 700 долара, сочат данните в CoinDesk.

NiceHash разкри подробности около кражбата, след като часове наред сайтът ѝ не работеше. Впоследствие стана ясно, че причината не е профилактика, а става дума за хакерска атака. Порталът бе преустановил всякакви операции в продължение на 24 часа, за да разбере колко bitcoin единици са били открадната от виртуалния портфейл и как. 

Анализът показва, че в него е имало 4 736 бройки, оценени на стойност около 66 млн. долара според настоящите цени, на които се търгува валутата. 

От базираната в Словения организация коментират, че са предприели собствено разследване, но случаят е докладван и на правоприлагащите органи. Междувременно NiceHash препоръчва на потребителите да променят паролите си.

Впечатляващият ръст на цената на bitcoin през последните месеци явно привлича вниманието не само на инвеститори и анализатори, но и на хакерите. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кражба | хакери | Bitcoin | киберсигурност | NiceHash | виртуален портфейл | пазар за криптовалута