Индонезийска банка смята, че bitcoin може да финансира тероризъм

Банка Индонезия (BI) съобщава, че криптовалутите не са признати като правно средство за размяна, така че те не могат да бъдат използвани като средство за плащане в Индонезия

Централната банка на Индонезия публикува ново предупреждение за търговия с криптовалути като "bitcoin", поради риска от загуби за обществеността и дори потенциална заплаха за стабилността на финансовата система. Банка Индонезия (BI) съобщава, че криптовалутите не са признати като правно средство за размяна, така че те не могат да бъдат използвани като средство за плащане в Индонезия.

"Собствеността на виртуалните валути е с висок риск и е предразположена към спекулации, тъй като няма орган, който поема отговорност, няма официален администратор и няма основание да се използва базата за цената", съобщи говорителят на BI Агусман в изявление късно в петък.

Той допълва, че виртуалните валути биха могли да се използват и за пране на пари и финансиране на тероризма и поради всички тези фактори да окажат въздействие върху стабилността на финансовата система и да причинят загуби за обществото.

"Криптовалутата не е правно средство за обмяна на валута. Ние напомняме на хората за рисковете. Когато възникнат, загубите ще бъдат понесени от обществеността. Ние сме задължени да защитаваме потребителите и да ги предпазваме от балон," сподели говорителят на BI по телефона в събота. На въпроса дали такива изявления от властите могат да внесат паника сред онези, които вече са инвестирали в криптовалута, той каза: "Те не са се консултирали с нас, когато купуват ...“. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банка | Индонезия | Bitcoin | криптовалута

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини