„Инвестбанк” е избрана за купувач на банка „Виктория”

Купувачът е поел задължение за пълно погасяване на експозицията на КТБ АД (н) към ТБ „Виктория“ ЕАД, ведно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката

"Инвестбанк" е избрана за купувач на ТБ "Виктория", дъщерна на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Информацията бе съобщена официално от синдиците на КТБ, потвърждавайки изтеклата по-рано в медиите информация. Другият кандидат за бутиковата банка бе Българо-американската кредитна банка.

Ръководствата и на двете финансови институции бяха обявили при подаването на документите за придобиване на "Виктория", че ще я влеят в своите банки.

В съобщението се посочва, че синдикът на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) е сключил с „Инвестбанк“ АД рамков договор за едновременното прехвърляне и получаване на договорената цена на съвкупността от следните финансови активи: 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към ТБ „Виктория“ ЕАД.

Предстои провеждане на процедура пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за разрешаване на предстоящата концентрация.

Подписването на договора е в резултат от проведена процедура за продажба на съвкупност от финансови активи по реда на чл.87, ал.5 във връзка с ал.8 и 9 от Закона за банковата несъстоятелност, открита с решение от 29 юни 2017 г. на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). 

В първия етап на процедурата участваха четирима кандидат купувачи, а след извършен дю дилиджънс анализ обвързващи оферти подадоха „Инвестбанк” АД и „Българо-американска кредитна банка“ АД. 

След проведени преговори, анализ и съпоставка на финансовите параметри на подадените окончателни оферти, синдикът на КТБ АД (н) е избрал „Инвестбанк“ АД за купувач на продаваната съвкупност от финансови активи. Изборът бе одобрен с решение на Управителния съвет на ФГВБ от 26 март 2018 г. 

Купувачът е поел задължение за пълно погасяване на експозицията на КТБ АД (н) към ТБ „Виктория“ ЕАД, ведно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката. 

Погасените в резултат от оперативната дейност на ТБ „Виктория“ ЕАД краткосрочни и дългосрочни задължения в периода от 2015 г. до датата на подписване на рамковия договор, както и постигнатата цена на продаваната съвкупност от финансови активи осигуряват не само пълно възстановяване на направената от КТБ АД (н) през юни 2014 г. инвестиция под формата на акции и други финансови инструменти, но и формират положителен нетен паричен поток (печалба) в размер на около 2 800 000 лв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: активи | сделка | КТБ | Инвестбанк | синдик | покупка | ТБ Виктория

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини