Изкуственият интелект трябва да е за „всеобщо благо“

Това гласи доклад на британска парламентарна комисия

Снимка: Pixabay
Етиката трябва да е в основата на развитието на изкуствения интелект (AI), така че технологията никога да не получи „автономна власт да наранява, унищожава или мами“. Това е основната теза на британски парламентарен доклад, съобщава BBC. Обединеното кралство има потенциала да бъде лидер в AI сектора, смятат в Камарата на Лордовете, откъдето призоваха правителството да подкрепи бизнеса в тази област. 

Документът също така препоръчва хората да се обучат да работят с изкуствен интелект, тъй като той ще е значително застъпен в бъдещите професии. Образованието ще помогне за „смекчаването на отрицателните ефекти“, от които мнозина се опасяват, че ще повлияят на пазара на труда. 

„Много работни места ще бъдат подобрени от изкуствения интелект, много ще изчезнат и ще бъдат създадено много нови“, се посочва в доклада. Изводът е, че поради тази причина ще са необходими държавни инвестиции в умения и обучения. „Преквалификацията ще стане жизнена необходимост“, се изтъква още в текста. 

Докладът обобщава, че AI „трябва да се развива за общото благо и за благото на човечеството“. 

Документът също така предупреждава за опасността AI секторът да бъде доминиран от няколко големи компании. Настоящите лидери в областта са Google, IBM и Microsoft, които са и едни от потенциалните монополисти. 

Те вече са натрупали огромни количества данни, необходими за машинното обучение на AI системи. В тази връзка тези играчи „трябва да бъдат възпрепятствани да станат прекалено мощни“, се изтъква в доклада. 

Все пак авторите на документа не намират нужда от обособяването на AI регулатор, който да ограничава тези гиганти. Вместо това отделните органи трябва да са наясно с нарастващата употреба на изкуствен интелект в конкретните сектори, в които оперират и да действат съобразно това. 

Очертана е и нуждата от повече разяснения за хората в епохата на изкуствения интелект, така че да се защити правото им на информиран избор. Това може да включва създаването на доброволен механизъм за оповестяване, когато дадена технология използва AI. 

Лорд Клемънт-Джоунс, председател на комисията, изготвила доклада, обобщава, че Великобритания има водещи компании в сектора и трябва да се възползва максимално от тази среда. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | пазар на труда | изкуствен интелект | AI | човечество | опасности

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ