Къде по света са разположени bitcoin банкоматите (графика)

В България те са два на брой

Снимка: Pixabay
Bitcoin банкомати позволяват на потребителите да обменят своите пари за криптовалути и обратното. Това на практика ги различава от традиционните машини, от които сме свикнали да теглим пари. Изданието HowMuch решава да хвърли един по-задълбочен поглед върху това къде са разположени bitcoin банкоматите по света. 

Авторите са изготвили любопитна графика, базирана на данни от Coin АТМ Radar и BitnewsToday. Размерът на кръговете в графиката подсказва за по-високата или по-ниска концентрация на такива машини на конкретните места. Цветовете пък говорят за съотношението между броя на банкоматите и този на населението – колко е по-тъмен той, толкова повече банкомати спрямо 1 млн. души.  
 

От илюстрацията личи, че най-много на брой bitcoin банкомати има в САЩ – общо 1 330. Най-голяма концентрация на машини на 1 млн. души обаче има в Австрия, което прави страната една от най-достъпните за крипто фондове в света.  

Ако се върнем на бройката, в това отношение Северна Америка доминира на пазара на bitcoin банкомати, събирайки на територията си общо 76.1% от всички машини в света. Вторият по големина дом на такава апаратура е Европа – с 18.8%. 

Заради все по-рестриктивните мерки на регулаторите в Азия срещу криптовалутите, на континента вече са разположение едва 2.5% от bitcoin банкоматите. Следват Централна и Южна Америка (1.3%), Австралия (1.2%) и Африка (0.05%). 

Любопитното е, че в Африка на практика има една единствена машина – в Нигерия. Анализаторите обаче очакват пазарът на континента да продължи да се развива в положителен тренд, а банкоматите да се умножат. 

На графиката личи и името на България, срещу което стоят 2 bitcoin банкомата. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банкомат | държави | Bitcoin | ATM | по света

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини