Къде са най-скъпите и най-евтини тристайни апартаменти в София

Според „Имотека” сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в столицата

Снимка: Economic.bg

Нови данни от агенцията за недвижими имоти „Имотека” към началото на 2018 г. показват къде средните цени на тристайните апартаменти в София са най-високи и къде са най-ниски. Агенцията представи данни към януари за най-ниската средна и най-високата средна цена на тристайните жилища по квартали.

Тази информация не дава достатъчно яснота за движението на цените на имотите в столицата. Поради тази причина Economic.bg осредни тези стойности, за да покаже тенденциите на пазара.


*Средните цени са изчислени от Economic.bg, на база предоставените стойности от "Имотека" за най-ниска и най-висока средна цена за съответните квартали.

В традиционно престижните софийски квартали, в които обаче новото строителство е рядко срещано, цените на тристайните апартаменти стигат до 215-350 хил. евро. Става въпрос за кварталите „Изток, „Изгрев”, „Лозенец” и „Център”. Едни от най-ниските цени за жилище с две спални пък са в „Красно село”, „Слатина” и „Борово”.

Според „Имотека” сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в столицата. Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите, , пише в анализа на "Имотека".
„Растящите и стабилни доходи, които младите купувачи в София имат днес, ги стимулират към стратегически нов избор – избор на по-голямо жилище, което ще отговаря на техните нужди и след 5 и 10 години. Наясно са, че скоро семейството им може да се увеличи и затова искат да подсигурят удобството си още от сега, без да се налага да се пренасят след определен период от време. Данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене“, коментира Люба Атанасова, изпълнителният директор на „Имотека”.

*Статията е редактирана на 14 февруари 2018 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | цени | имоти | жилища | квартали | Имотека | тристайни апартаменти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини