КФН успя: Членовете на регулатора вече получават 5-цифрени заплати

Карина Караиванова ще получава 13 146 лв. месечно, а тримата ѝ заместници – по 12 хил. лв.

След дълга борба Комисията за финансов надзор (КФН) в лицето на нейния председател Карина Караиванова спечели битката и вдигна рязко своята и заплатите на членовете на регулатора. Председателят ще получава 13 146 лв. месечно, тримата ѝ заместници ще са с по 12 хил. лв., а отговарящият за защитата на потребителите - 11.4 хил. лв.

Това оповестиха от институцията, която през миналата година премина към нов модел на финансиране по подобие на БНБ. Комисията вече не получава субсидия от държавата, като се финансира само с повишени такси от поднадзорните лица, а приходите от наложени санкции се превеждат в бюджета.

Досега са събрани около 11.5 млн. лв. от планираните за годината 20 млн. лв. от такси, като някои от тях за застрахователите и пенсионните дружества се плащат на няколко вноски през годината, пише „Капитал“.

Още с предлагането на новия модел на финансиране основният мотив беше изграждане по-качествен екип с конкурентни на пазара заплащания. Така вече с увеличените постъпления КФН повишава и възнагражденията на експертите и служителите, като се планира попълването на незаети бройки от щата. Това се очаква да става поетапно в следващите месеци, като най-съществени нужди има от актюери, IT специалисти и анализатори.

Средната заплата на директорите на дирекция вече е 5133 лв., а актюерите ще получават по 4500 лв. Средните възнаграждения на експертите ще варират от 2893 за старшите до 1472 лв. за младшите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Карина Караиванова | аплати