Китай наложи 179% мито на вноса на американско сорго

Китай е най-големият купувач на американски продукти от сорго

Снимка: Pixabay
Китай наложи огромна такса за внос на култура, за чийто внос обвинява американските земеделски производители за дъмпинг на своите пазари.

Китайското министерство на търговията заяви във вторник, че митническите служители ще наложат на вносителите такса от около 179% върху американското сорго, след като разследване установило, че пратките са несправедливо субсидирани и вредят на китайските производители.

Соргото е зърно, което се използва за хранене на добитък и за производство на алкохол, който е много популярен сред китайците, съобщава CNN Money.

Китай е най-големият купувач на американски продукти от сорго. Неговият внос за реколтата през миналата година възлиза на около 960 млн. долара, според китайските митнически данни.

Този ход вероятно ще предизвика страхове от търговска война между Съединените щати и Китай. Напрежението се повиши рязко от началото на 2018 г., като и двете правителства обявиха плановете си да наложат тарифи върху основни стоки за внос.

През февруари т.г. Китай обяви, че ще разследва американския внос на сорго.

Министерството на търговията заяви, че решението му е предварително и че новите тарифи, които влизат в сила в сряда, са временни. Властите ще обявят окончателно решение по казуса със  соргото на по-късен етап.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | внос | мито | дъмпинг | сорго

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини