Китай ще позволи чужденци да търгуват с фючърси за желязна руда

Това може да промени изцяло пазара и цената на суровината

Китай от 4 май ще отвори достъпа за чуждестранни инвеститори в търговията с фючърси за желязна руда, каза регулаторът на ценните книжа на страната.

Фючърсните договори за желязна руда се търгуват на стоковата борса в Далиан, която в края на март разработи правила за привличане на инвеститори от чужбина.

Участието на чуждестранни участници на пазара на китайски фючърси за желязна руда ще помогне да се създадат критерии и да се стимулира световната търговия с тези суровини.

През март Китай стартира търговия с петролни фючърси, които мнозина тълкуват като искане на Пекин да окаже по-голямо влияние върху глобалното ценообразуване на петрола.

Същото се очаква и за фючърсите от желязна руда, които могат да осигурят нов бенчмарк за стоката, пише Caixin Global. Китай внася 1.08 милиарда тона желязна руда през 2017 г., което го прави най-големият потребител и вносител на метал в света. Като такъв пазарът за бъдещето на желязната руда също се разраства.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: търговия | Китай | чужденци | фючърси | желязна руда

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини