Клийнтех България – катализатор за развитието на чисти технологии и устойчиви иновации

Образованието и иновативното мислене са основата на икономическото развитие

Как да развиваш успешни бизнес модели във времена, когато съществуващите такива не отговарят на съвременните нужди, ресурсите се изчерпват, а процесите доказват себе си като неефективни? Каква ще бъде икономиката на бъдещето? Отговорът е в промяна на визията и в осъзнатото възприемане, че тези предизвикателства могат да бъдат преодолени чрез разработване и интегриране на устойчиви икономически практики.

Основният въпрос е дали чрез нови идеи можем да изградим успешен бизнес, базиран на принципите на кръговата икономика, отдръпвайки се от традиционния линеен икономически модел. Отговорът е “Да” и Клийнтех България като катализатор за развитието на чисти технологии и устойчиви иновации има водеща роля в тази насока.
Любомир Пейновски, съсобственик на Клийнтех България

Организацията управлява Акселераторска програма за подкрепа на стартиращи компании с потенциал за развитие, като същевременно провежда редица образователни формати с фокус върху предприемачеството. Средствата, които получават участниците в акселераторската програма, са в размер до 25 000 евро и се предоставят целево за създаване на прототип, пилотно тестване на продукта и идентифициране на потенциални пазари и клиенти. Сътрудничеството ни с двете основни структури в Европа, подкрепящи иновациите в областта на алтернативните енергийни източници и борбата с климатичните промени (InnoEnergy и Climate-KIC) дава достъп на българските иноватори до възможност за финансиране на проекти на стойност над 3 млн. евро.

Заслужено Клийнтех България е координатор на първия център за иновации “EIT Hub” към Европейския институт за иновации и технологии (EIT), който обединява иновационните лидери на Европа. “EIT Hub” е пилотен модел, който ще бъде тестван първо в България, а в последствие - в Малта и Кипър. Целта му е да предоставя информация относно всички възможности за подкрепа и развитие на нови решения посредством шестте Общности за знание и иновации (Knowledge and Innovation Communities - KICs) – климат, устойчиви енергии, дигитални технологии, здраве, храни и суровини. Центърът ще бъде официално открит през месец април 2018 г. в рамките на Българското Председателство на Съвета на ЕС 2018.

Като част от поредицата значими събития, които предстоят през шестте месеца на председателството, от особена важност за нас е форумът “Кръгова икономика и чисти технологии”, който Клийнтех България организира на 18 май 2018 г. в НДК.  Събитието е ключово за дейността ни, защото дава възможност да привлечем водещи експерти на европейско и национално ниво, иновативни компании и инвеститори, с които заедно да създадем благоприятна среда за развитие на кръгови бизнес модели за преход към икономиката на бъдещето. Форумът е част от официалната програма на Председателството на България на Съвета на ЕС и се провежда под патронажа на Министерство на околната среда и водите.

Текстът е част от книгата "Успешните компании" 2018.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: успешните компании | Любомир Пейновски | Клийнтех България