Лиляна Павлова: Срещата на върха е самочувствие за българите

Ние сме достоен и пълноправен член на ЕС и нашият глас има значение, заяви министърът на Председателството

Снимка: EU Presidency
Срещата на върха може да опишем с една дума като самочувствие за българите. Това заяви министърът на българското председателство Лиляна Павлова в студиото на БНТ. На въпрос как с една дума може да се опише вчерашната историческа среща на върха между лидерите на ЕС и тези на страните от Западните Балкани, която се проведе в София, Павлова заяви, че за правителството това е признание, за Западните Балкани – оптимизъм и надежда, а за лидерите – обединение. 

„Целта на срещата бе да се препотвърди европейската перспектива пред страните от региона. Ние никога не сме обещавали лесни решения или бърз път“, посочи Лиляна Павлова. Според нея срещата е прогрес и за българите, че са достоен и пълноправен член на съюза, и че „нашият глас има значение“. 

За това, че някои от страните от Западните Балкани си тръгнаха не особено доволни от срещата Павлова заяви, че е важна посоката и пътят, по който те вървят. „Никой не каза „не“, всички казаха да“, но не бързайте“, коментира Павлова като се позова на думите на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Доналд Туск.

„Европа и ЕС излязоха по-единни от тази среща. Вратата не е затворена“, допълни Павлова. Тя завърши, че остава още много работа до края на Председателството ни, но оценките за момента са красноречиви. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Лиляна Павлова | председателство | среща на върха

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини