Международни финансови пазари: 16 април 2018 г.

Тази седмица е предвидено публикуването на отчетите на редица големи компании, анализаторите очакват добри данни

В петък редица големи банки публикуваха резултати за печалбите си за първото тримесечие на 2018 г. JPMorgan Chase, банката с най-големи активи в САЩ, отбеляза страхотен старт на сесията, след като стана ясно, че приходите и печалбите й са рекордни, което пък беше подкрепено от данъчната реформа в САЩ. Печалбата за акция от $2.28 надмина очакванията на анализаторите, но въпреки всичко компанията беше сред най-силно губещите за деня, а понижението се равнява на 3.16%. Ситуацията с Wells Fargo беше сходна, а понижението – 3.4%. Акциите на Boeing и Goldman Sachs поевтиняха със съответно  2.47% и 1.46%.

Всичко това, в комбинация и с геополитическото и икономическото напрежение, доведе до понижение при основните щатски индекси. Широкият S&P 500 отслабна с една трета от процента до 2656 пункта, а технологичният NASDAQ – с близо половин процент то 7106 пункта. Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones изтри половин процент, приключвайки последния търговски ден на 24360 пункта.

През настоящата седмица е предвидено публикуването на отчетите на редица големи компании, като очакванията на анализаторите са данните да са добри, благодарение на намаляването на данъците в САЩ. На вниманието на пазарните участници в петъчната сесия бяха данните на Университета в Мичиган за Индекса на потребителското доверие, който отбеляза спад за изминалия месец до 97.8 пункта, на фона на рекордните 101.14 пункта за предходния период.

В Европа индексите приключиха последния ден от седмицата на зелена територия, макар и увеличението да беше слабо. FTSE 100 и френският САС добавиха близо една десета от процента към стойността си и закриха на съответно 7264 и 5315 пункта. Немският бенчмарк DAX пък се повиши с 0.22% до 12442 пункта. Сред най-слабо представилите се беше секторът на търговията на дребно. Междувременно бяха публикувани редица финансови отчети за Q3, които подкрепиха индексите.

Въпреки всичко в края на деня златото и среброто напреднаха със съответно 0.78% и 1.19%. На петролния пазар лекият суров петрол и британският му конкурент останаха над границите от 67 и 72 долара за барел. В понеделник пазарните участници ще следят внимателно политическите изказвания на световните лидери относно кризата в Сирия и политиката, която ще бъде провеждана в страната, и обтегнатите отношение между Русия, ЕС, Великобритания и САЩ и търговската ситуация между САЩ и Китай.

Финансови отчети – Q1 2018


Седмицата ще стартира с публикуването на финансови отчети на редица компании. Преди да започне търговията на щатските пазари, репортите си ще представят Bank of America и M&T Bank Corporation с прогноза за печалби от $0.59 и $2.74 за акция, а след приключване на сесията ще разберем как са се представили гигантът Netflix и Celanese Corporation с очаквания за ръст от респективно $0.63 и $2.36 за акция.

Инструмент на фокус - NVidia Corp.

Акциите на технологичната NVidia са във възходящо движение от последното Q3 на 2016 г. През февруари тази година производителят на процесори не успя да избегне корекцията, която засегна пазарите, и оттогава насам цената се движи в относителна консолидация с ниво на съпротива $250, което беше пробивано за кратко на няколко пъти. В началото на април котировките бяха под 100-дневната средна, но след това последва ръст и към момента акциите са в близост до 50-дневната средна. Възходящото пресичане на индикатора MACD ни подсказва, че е възможно влизане в дълга позиция за тест при $250 и достигане на потенциален нов връх, като преди това цената може да падне до $225 при линията на подкрепа и тогава да се оттласне.

EUR/JPY

На 6-часовата графика на EUR/JPY се вижда ясно, че нивото около 132.00 до средата на февруари е било ниво на подкрепа, но след корекцията сега то е ниво на съпротива. 50- и 100-периодните средни са в близост до същото това ниво, където са и котировките. В комбинация с низходящото пресичане при индикатора Стохастик смятаме, че е възможно мечките да надделеят над биковете до достигане до около 130.00.

XAU/USD

Формиран е рейнджови канал при златото между $1310-$1350. Цената се движи в близост до 50-дневната плаваща средна и след кратък пробив възстановява движението над нея. Индикаторът Стохастик е с низходящо пресичане, което е мечи сигнал. Очакваме оттласкване от зоната около $1350, нов пробив на 50-периодната ЕМА и достигане до 100-дневната, след което потенциално би последвало възстановяване на движението.

DAX

Дневната графика на DAX ни показва формиран низходящ канал след корекцията от февруари, чиято горна граница беше пробита в края на миналата седмица. Интрадневният връх от петък се докосва до 100-периодната средна и смятаме, че още една сесия, в която индексът се задържи над линията на съпротива, в комбинация с възходящото движение на индикатора MACD биха оправдали влизане в дълга позиция.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: петрол | евро | долар | пазари | злато | Dow Jones

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини