„Младотресение” е думата на Оксфордския речник за 2017 г.

Терминът е използван за първи път от главния редактор на Vogue през 1965 г.

Оксфордският речник е избрал думата youthquake („младотресение”) за дума на годината. Тя означава "значителна културна, политическа или социална промяна, причинена от действията или влиянието на младостта". Това се посочва в изявление, публикувано в петък на интернет страницата на речника.

Редакторите на речника отбелязват петкратно увеличение в употребата на думата през 2017 г. в сравнение с 2016 г.

Първият пик на употребата на думата е през юни 2017 г., когато в Обединеното кралство се проведоха предсрочни парламентарни избори. Изборите бяха проведени с цел да се засили влиянието на Консервативната партия, но те не успяха да получат абсолютно мнозинство в парламента.

Вторият пик се състоя през септември, когато думата стана популярна сред политиците в Нова Зеландия, където се проведоха парламентарните избори.

Терминът е съставен от думите youth (от английски: младост) и quake (треска, земетресение). Той е използван за първи път от главния редактор на Vogue Диана Вриланд през 1965 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дума на годината | Оксфордски речник | младотресение