Най-живописните планини в света (галерия)

Те са естествени чудеса, които си струва да се видят и преживеят

Снимка: Pixabay
Независимо дали сте любител на зимни спортове, практикувате ски, планинско катерене или просто презареждане, планините са естествени чудеса, за които си струва да се видят и преживеят.

Вижте в галерията едни от най-живописните и красиви планини в света.

1. Виникунка, ПеруСнимка WapiTravel.com

Позната като Планината-дъга, Виникунка се превежда като „седемцветната планина” от местното наречие в региона на Куско в Перу. Цветовете й са натрупани заради минералите в скалите, но дълги години са били покрити с лед, преди да разкрият живописната си красота.

2. Му Канг Чай, ВиетнамСнимка Pixabay

Скрито бижу в малка селска провинция на Северен Виетнам, Му Канг Чай смайва със своите оризови тераси с наситено зелени цветове, приличащи повече на картина, отколкото на реалност.

3. Доломити, ИталияСнимка Pixabay

Доломитите са верига от 18 върхове, част от северните италиански Алпи. Тя е известна с някои от най-високите варовикови стени в света. Планинарите могат да се насладят тук и на синьо-зелените езера.

4. Андите, БоливияСнимка Pixabay

Андите са най-дългата континентална планинска верига в света. А в полите на планината е и едно от най-големите природни чудеса на Боливия – червената Лагуна Колорада. Тя е плитко солено езеро, в което могат да се видят най-редкия вид фламинго в света – андийското.

5. Геоложки парк Zhangye Danxia, КитайСнимка Pixabay

Паркът се простира на 510 кв. км и се намира в югозападната част на Китай. Цветните планински върхове се състоят от различни слоеве минерали и скали, формирали се при сблъсъка на Индия с останалата част от Евразия.Паркът е част от световното наследство на ЮНЕСКО и има защо – рядко може да видите нещо подобно.

6. Матерхорн, Цермат, ШвейцарияСнимка Pixabay

Живописният връх, остатък от скален блок, е с височина 4478 метра и е един от най-популярните в Алпите. Вероятно защото е много запомнящ се със своята пирамидална форма. Но също така е и един от най-опасните за изкачване.

7. Фуджи, остров Хоншу, ЯпонияСнимка Pixabay

Вулканът Фуджи е затихнал, последното му изригване е около 1707 г. Той е не само природно чудо, но и свещено място за Будизма. Със своя покрит със сняг конусовиден връх, елегантно спускащи се склонове и идеално кръглата форма на основата, Фуджи е изключително красив. Издигайки се стремително към небето почти от морското равнище, при ясно време той се вижда от разстояние 80 км. 

8. Фиордите в Рейн, НорвегияСнимка Pixabay

Рейн е малко рибарско селище в Норвегия, на Лофотенските острови. Заради живописния пейзаж обаче то е една от най-популярните туристически дестинации в страната. Червените и бели рибарски колиби са заобиколени от фиордите, които гордо се издигат над водата.

9. Ама Даблам, Непал, ХималаиСнимка Pixabay

Когато се споменат Хималаите, обикновено Еверест, най-високият връх в света, привлича изцяло вниманието. Но Ама Даблам, висок 6814 м., се счита за един от най-красивите в планината. Изобразен е на някои от банкнотите на Непал.

10. АлпитеСнимка Pixabay

Простиращи се през 8 европейски държави на общо 745 мили, Алпите са най-голямата планинска система в Европа. Тя минават през Швейцария, Австрия, Италия, германия, Франция, Словения, Лихтенщайн и Унгария. Твърди се, че името им идва от думата „бял” на латински, което се свързва със снежните върхове. Алпите са предпочитано място в Европа за алпинизъм, ски-спортове и туризъм не сам опрез зимата, но и през лятото. Алпийските курорти са сред най-популярните зимни дестинации. Годишно Алпите се посещават от повече от 100 милиона туристи.На снимката са заснети Алпите над Бавария, Германия.

Бонус участие

11. РилаСнимка Pixabay

Не можем да не споменем в тази галерия и една от най-красивите български планини – Рила. Тя е най-високата в България и на Балканския полуостров и шестата най-висока в Европа.

В Рила има над 200 езера и множество минерални извори в разломните зони, но най-известни и посещавани са Седемте рилски езера, чиято красота споделяме с вас.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | галерия | планини