ОПЕК изпълни целта си с петрола: IEA

И запасите, и стойността на нефта стигнаха поставените цели

ОПЕК и нейните съюзници изглежда изпълниха целите си за свиване на запасите и повишаване на цените на петрола. Ако обаче държавите в картела и техните партньори в споразумението за ограничаване на добива задържат производството на сегашното ниво, пазарът може да стане твърде ограничен. Това е становището на Международната агенция по енергетика (МАЕ), която координира енергийните политики на индустриализираните държави.

Според МАЕ запасите в развитите държави може да паднат до 5-годишното си средно ниво, което се счита за успех от ОПЕК.

Не е наша работа да говорим от името на държавите в споразумението  и да обявяваме постигнатите цели за успешни, но от наша перспектива това е точно така, се казва в месечния доклад на МАЕ.

ОПЕК и големите производители на петрол извън картела, като Русия, свиха добива с 1.2 млн. барела дневно в началото на 2017 г., а срокът на мярката беше удължаван на няколко пъти. Първоначално нямаше особен ефект върху запасите и цената, тъй като шистовата индустрия в САЩ успя да компенсира частично свиването на производството.

Освен нивото на запасите, изглежда че ОПЕК вече достигна и поставената си цел за цената – 70 долара за барел. Сорт Брент дори надхвърли 72 долара за барел.

По данни на МАЕ производството на държавите извън ОПЕК, основно САЩ, ще се увеличи с 1.8 млн. барела дневно през тази година. Това обаче няма да успее да компенсира изцяло свитото производство, плюс ръста на потреблението, което се очаква да бъде с 1.5 млн. барела тази година.

Двигателят на ограниченията при добива – Саудитска Арабия, настоява споразумението да остане в сила през цялата тази година. През юни обаче ще има среща на ОПЕК+, на която ще се вземе решение за бъдещето му.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини