Цитата на деня:

"Протестите пред ЕС са като да се оплачеш пред арменския поп"

Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС

Българското Европредседателство на 11 януари ще бъде посрещнато от 11 протеста. „Дано Европа успее да разграничи кой протест за какво е и колко са на брой. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп”. Това каза по bTV евроминистър Лиляна Павлова, която посреща делегатите, облечена в цветовете на ЕС – синьо и жълто.

Тя добави, че няма да изненадаме европейците с демонстрациите си днес, тъй като във всички цивилизовани държави подобни неща се случват всеки ден.

Според нея „е прекалено“ да се протестира в момента за проблеми във вътрешнополитически план, но отново заяви: „Нека протестират. Председателството не е нито на правителството, нито на някой от нас, нито мое лично, то е на всички българи“.

По думите ѝ България е демократична и отворена държава и всеки има право да изрази мнение. „След като е преценил, че точно в днешния ден трябва точно тази тема да бъде обект на внимание в търсене на голяма аудитория, няма лошо”, каза Павлова.

По думите ѝ протестите и криминалните инциденти от последните дни няма да повлияят на имиджа ни пред гостите за председателството.

Павлова коментира показното убийство на бизнесмена Петър Христов и посочи, че „прикачването му към председателството, търсенето на дълбока конспирация е контрапродуктивно“. И призова да оставим органите да си свършат работата.

Спокойствието и сигурността на държавата не са под въпрос и не трябва да се насажда притеснение. Нека не всяваме паника, призова Павлова. Спрях да се изненадвам, използват се всички начини за дискредитиране. Предлагам да фокусираме усилията си в нещо позитивно, каза още тя.

Министърът изтъкна, че за официалното откриване на българското европредседателство у на идват и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с еврокомисарите. Това не се случва на всяко откриване и е знак за подкрепа, посочи тя.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Лиляна Павлова | протести | председателство | оплаквания | делегати

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини