Парламентът прие на първо четене закона на ГЕРБ срещу корупцията

Лидерът на БСП обвини управляващите, че искат да се борят срещу явлението само на хартия

Снимка: Economic.bg
14:00 25.10.2017

Народните представители приеха на първо четене предложения от правителството законопроект за борба с корупцията и отхвърлиха проекта на БСП. 133 депутати подкрепиха предложението на ГЕРБ, 70 се обявиха „против”, а деветима гласуваха с „въздържал се”.

В своя законопроект управляващите предлагат да бъде създадена Комисия за противодействие на корупция и за отнемане на незаконно придобито имущество. В нейния състав ще влязат настоящите Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, съответното звено от Сметната палата, както и специализирана дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че ГЕРБ искат да се борят срещу корупцията единствено на хартия. „Законопроектът ви не е борба, а прикриване на корупцията. Изслушах целия дебат по тема корупция и борба с това явление и този дебат изглежда странно. Очевидно, колеги управляващи, не сте узрели за мисълта, че корупцията е до такава степен разпространена в българското общество, че вече е заплаха за националната сигурност и че трябва малко да свалим партийните противоборства“, каза Нинова. Тя заяви, че политиците са стигнали до ниво да сравняват законопроектите по брой страници.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обаче подчерта, че няма противоречие между националната стратегия за противодействие на корупцията и внесеният законопроект от името на Министерски съвет.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: депутати | корупция | БСП | ГЕРБ | корнелия нинова | народни представители | законопроект | Цецка Цачева | първо четене

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини