Процесуални нарушения отложиха делото срещу Петър Москов

Бившият здравен министър е обвинен в безстопанственост и престъпна небрежност

Недостатъчно време за подготовка на защитата, конфликт на интереси при един от съдебните заседатели и липса на претенции от страна на Министерството на финансите. Това са причините, поради които делото в Специализирания съд срещу бившия здравен министър Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и трима служители на държавната фармацевтична компания „Бул Био НЦЗПБ” ЕООД беше отложено с два месеца.

Защитата имаше и друга претенция – срещу един от прокурорите, който според подсъдимите е командирован нарочно по това дело. Съдът обаче отхвърли това възражение.

 Сред причините за отлагането беше и писмото на Министерството на финансите, изпратено до съда, в което се посочва, че то няма претенции срещу подсъдимите.

Оказа се също така, че един от съдебните заседатели - Албена Кръстева, е участвала като експерт в заключение по дела, по които страни са били „Бул Био НЦЗПБ” и митниците. Това даде повод на част от защитата да изрази мнение, че не може едни и същи хора да са и вещи лица и съдебни заседатели. Затова и тя ще бъде сменена. В крайна сметка Кръстева си направи самоотвод, предаде „Дарик нюз“.

Москов е изправен пред съда за това, че на 9 юли 2015 г. е приел като дарение от турското здравно министерство 100 000 дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 000 дози ваксина за Хепатит Б - "Еувакс Б". Те обаче не били разрешени за употреба у нас. Така, според прокуратурата, Москов ощетил бюджета с 325 233,87 лв.

Второто обвинение срещу него е за това, че на 27 ноември 2015 г. е улеснил „Бул Био НЦЗПБ“ да сключи неизгодна сделка за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ в размер на 427 788,31 лв. с ДДС.
 
Следващ опит за ход на процеса съдът ще направи на 18 юни.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Петър Москов | дело за ваксини | специализиран съд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини