Радев: Фалшивите новини са сериозен риск за честността на изборите

Държавата трябва да намери ефективни начини за гарантиране на право на глас на сънародниците ни във всички точки на света, каза президентът

12:27 09.11.2017

Злонамерената дезинформация на избирателите чрез т.нар. „фалшиви новини“ и кибератаките като сериозни рискове за честността на вота в днешно време. Това каза президентът Румен Радев на откриването на конференция на Асоциацията на органите за управление на избори от Европа (АСЕЕЕО) на тема „Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха“.

Той призова да бъде изграден механизъм за електронно дистанционно гласуване, който защитава тайната и честността на вота на българските граждани. Според него е от първостепенна важност за страната ни e да се намерят ефективни начини за гарантиране на право на глас на сънародниците ни във всички точки на света. „Голяма част от българските граждани напуснаха страната, но срещат трудности да упражняват конституционното си право на глас“.

Държавният глава посочи, че пред изборния процес в демократичните държави стоят сериозни предизвикателства. „В дигиталния свят заплахите са навсякъде и се развиват в реално време с голяма динамика“, заяви Радев.

Той добави, че демократичните избори са критерий за цивилизоваността на едно общество. Именно посредством прозрачен и честен вот съвременният свят постига важните си цели, а политическите идеи се трансформират в контролирана от гражданите власт. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: българи | защита | избори | Румен Радев | електронно гласуване | дигитализация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини