Реката на таланта

В лабиринта на „матрицата” има път за развитие и на индивидуалните заложби

Амазонка, най-голямата река в света, някога е текла в противоположна посока – от изток на запад. Обръщането на водния й поток не е обичайно и геолозите търсят обяснение на тази колосална промяна. Талантът също е като реката, движен сякаш от тайнствена сила. От самите нас обаче зависи да му проправим пътя.

Условие за успех

Талантът е все по-често споменавана дума. Превърна се в синоним на квалифицирани хора и затова постоянно се говори как се търсят таланти, за да може бизнесът да се развива. Всяка компания се стреми да привлече най-добрите, тъй като от наличието на талант зависи и нейният успех. Но какво всъщност е талантът? Смята се, че това са заложени още по рождение способности и умения, които изискват усилия, за да се развият. Винаги има пречки и изпитания, съмнения и колебания и само най-големият талант успява да постигне своя максимум въпреки всичко. Дори и при най-неблагоприятните обстоятелства той намира почва да покълне.

Богатство

Широко разпространено е мнението, че талантът е част от генетичния ни код и е дар от Бога. Изследвания на учени доказват, че всеки човек има някакви заложби и степента на тяхното развитие зависи от личната посветеност на всеки за развитието на този дар. Тези усилия се отплащат. Неслучайно талантът е бил мярка за тегло, употребявана в древността. В Новия Завет талантът е наименование на голямо количество пари. Днес развитият талант е истинска ценност, която може да носи и пари.

Творец или консуматор

Във времето на високите технологични постижения всеки ден летим по високоскоростната писта и се надпреварваме и със самите себе си. Улисани в преследване на задачите за деня, губим истинския ориентир и попадаме в омагьосан кръг, в който всеки ден гоним „опашката на деня”. И отдаваме цялата си енергия и време, за да сме в „матрицата”.  Неусетно свикваме битието да ни пришпорва и забравяме, че заложбите са това, което ни отличава. Отглеждаме консуматора у себе си, но не даваме храна на твореца у нас.

Искрата

Вдъхновението е важно, когато става дума за развитие на таланта. Някой велик творец, личност или бизнес лидер може за цял живот да запали огъня у нас. Има емоции, които може да ни предизвикат да мобилизираме всичките си ресурси, за да изявим своя талант. Именно този плам може да отвори врати към нашите скрити възможности и дадем ли им живот, те ще ни се отплатят. Когато сме изпълнени с позитивизъм чрез ефекта на огледалото и светът ще ни помага да осъществим добрите си намерения. 

Талантът има стойност само когато дава стойност на хората.


Оправдани ли са усилията

Развитието на таланта се нуждае от мотивация и отдаденост. Едно научно изследване преди време показа, че не само вродените способности, но и емоционалната въвлеченост дава сили да се върви нагоре. Над 150 студенти по музика били запитани колко дълго смятат да свирят на своя инструмент. Онези, които планирали да се занимават с това през целия си живот, показвали около четири пъти по-високи резултати в сравнение с останалите, макар времето за упражнения при всички да било еднакво. Изводът е, че талантът има нужда от страст и вдъхновение, за да се развива. И все пак трябва да отбележим, че необходимото условие е талантът да ни е даден в достатъчна степен. Вероятно голямата част от студентите, които са решили да не превръщат занапред инструмента в свой спътник, все пак са усетили, че другите ги превъзхождат по талант и най-голямото усърдие няма да ги отведе на върха, липсва ли божествената искра.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 81 на сп. "Икономика"


Етикети: умения | талант