С обиди и закачки се кове бъдещето на Европейския съюз

"Спайс гърлс", Хари Потър и "малкият Тръмп" се събраха в Европарламента в Страсбург

В България като че ли сме свикнали с политическите циркове. Те ни се предоставят всеки ден – в Народното събрание, чрез медиите и социалните мрежи. Чуваме непристойни изрази от хора, които не бива да си ги позволяват заради заеманите длъжности и често на демонстрираното от тях самочувствие. Но сме свикнали – приемаме ги, за съжаление.

Когато обаче се чуват странни сравнения, епитети и откровени обиди от трибуната на Европейския парламент в Страсбург, определено оставаме изненадани. Поне в първия момент. После като че ли отново се свиква на тежките думи и трудния език, които някои определят като „нормални“ при решаването на важни въпроси за Европа и Съюза.

Определено в момента най-важният въпрос е този, свързан с напускането на Великобритания и това бе темата на днешното заседание. В Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат, който накратко може да се нарече „животът след Brexit”. А дебатът пък можем да наречен „тъжен театър“. Тъжно е крайното разделение на позициите на британските депутати и на колегите им от останалите държави членки.

„Тъжен театър“ е Brexit според депутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Йозеф Вайденхолцер. „Британците в Европейския съюз са с неясно бъдеще и са необходими ясни решения“, смята той. Но също така акцентира върху най-коментираната тема от днешния дебат, която е и основен приоритет на споразумението за напускането - гарантиране на всички права на британските граждани.

Трагикомедията започна с изказването на депутата от Партията на независимостта на Великобритания Найджъл Фараж, който сравни действията на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер с „бледо копие“ на тези на Тръмп.

“2/3 от британците смятат, че ЕС ни извива ръцете в тези преговори със своите неоколониални политики. Вие (обръщайки се към Юнкер – бел. ред.) искате да приличате на Тръмп, но не можете”, каза Фараж. Според него в съюза между Мишел Барние - главният преговарящ от страната на Европейския съюз по въпросите за оттеглянето на Великобритания и Жан-Клод Юнкер няма принцип на отчетност. Според Фараж Великобритания трябва сама и независимо да се договаря със страните членки и да сключва с тях търговски споразумения, без да се съобразява с правилата на Европейския съюз.

„Ние сме хванати в капан“, продължи Фараж и се обърна към британския премиер Тереза Мей: „Опълчете се на ЕК на срещата на върха, на тези неизбрани хулигани, за да направите услуга на британците и на цяла Европа“.

Неговото мнение бе подкрепено и от независимия депутат Даян Джеймс. Според нея правилата на ЕС са много потискащи и тя подкрепя Brexit и позицията на Великобритания. „Ние няма да бъдем васална страна. В тази зала има поне двама хулигани, които извиват ръце“, заяви Джеймс.

По думите на Джон Флак от Консервативната партия на Великобритания трябва да преговаря като истинска световна сила. „Ние не сме нито Норвегия, нито Канада, ние сме истинска световна сила“, заяви той. „Предлагаме на Европа приятелство. Ще има независим проспериращ лъв близко до вашите брегове, няма да ни оковете“, предупреди Флак.

Голяма част от европейските депутати се обединиха около твърдението, че ще има големи последици върху Великобритания след напускането на ЕС. Тя ще напусне различните общи икономически политики, а задачата на Европейската комисия е да създаде в кратък срок споразумение, което да е удачно, и което да задоволява доколкото е възможно потребностите на двете страни в процеса. Позицията е, че Европейския съюз няма да е пълен без Великобритания, но и тя няма да спечели.

Brexit от друга страна е шанс на Европейския съюз да се замисли за дългосрочни реформи. Щом една голяма икономика иска да напусне Съюза, значи е време за създаването на такъв, който се основава на европейските ценности.

И тук дойдоха изказванията на депутатите, които смятат, че Великобритания трябва да се съобразява с правилата на ЕС, що се отнася до търговия, външнополитическите отношения и сигурност. Отново с цветущ език, разбира се.

Според Ричард Корбит от Прогресивния алианс на социалистите и демократите няма как търговията с ЕС да продължи да тече гладко, а същевременно Великобритания да желае да напусне единния пазар. „Няма как да няма граничен контрол. Как предлагате да се случи, с магическа пръчица или с Хари Потър?”, попита той реторично.

Йерун Ленарс, член на групата на Европейската народна партия, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и Барние звучат като британската момичешка група „Спайс гърлс“. Той не се посвени да се обърне и към Тереза Мей с думите: „Мей хем иска да си защитава границите, но използва празни думи, за да обедини нейната дълбоко разделена партия“.

Хьокмарк Гунар от Европейската народна партия се обърна към европейските депутати като обясни, че според него Фараж сам разбира последиците от решението за Brexit. „Когато нашият „мини Тръмп“ Фараж каже, че ЕК извива ръцете на Великобритания, значи той ясно разбира последиците от Brexit - когато напускаш единния пазар, общото законодателство и сътрудничеството в областта на сигурността”, коментира той. „Ние трябва да гарантираме най-доброто и за Европа, и за Великобритания, въпреки че нейното правителство и политически елит са неориентирани. Имаме отговорност към бъдещето на цяла Европа”, завърши Хьолкмарк.

Европейските политици се обединиха, че е много трудно да се сключват различни двустранни договори и споразумения за сътрудничество. Според Джеймс Никълсън Доналд Туск играе игра с много високи залози. Все пак дебатите продължават в търсене на споразумение за спазването на правата на британските граждани, както и свободното им придвижване в границите на Европейския съюз.


Междувременно извън подредената сграда на Европейския парламент имаше протест на гражданите. Картинка като в България, с няколко „мини Тръмп-ове“, „Спайс Гърлс“ на килограм и хулигани - я на улицата, я по институциите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евродепутати | Brexit | Европейски парламент