Сделката за ЧЕЗ: Хронология на хаоса

Управляващите само за дни сменят коренно позициите си, без да се замислят за последиците от своите решения

Изминаха по-малко от два месеца, откакто стана ясно, че българските активи на CEZ ще бъдат купени от малката фотоволатична фирма „Инерком”, собственост на Гинка Върбакова. Ден след ден несигурността около сделката расте, излизат все повече въпросителни за скрита собственост, несигурното финансиране, капацитета на фирмата да управлява такава стратегическа инфраструктура и т.н. Шумът е много, но конкретни отговори и резултати няма.

През изминалите 40 дни продажбата на ЧЕЗ се превърна и в основно политическо събитие, което силно разтресе властта и я вкара в обяснителен режим. Управляващите се притесниха, че скандалите около сделката са саботаж срещу тях и "гадовете", по думите на премиера Борисов, са си поставили за цел да го свалят от власт за втори път (както стана през февруари 2013 г.).

Едно от най-притеснителните неща обаче са действията на управляващите през тези два месеца. Те най-меко казано са хаотични. Представителите на правителството и на управляващата коалиция заемаха диаметрално противоположни позиции само за дни. Веднъж казваха, че държавата не е добър стопанин и не бива да се меси в сделка между частни фирми. Друг път, че държавата трябва да участва в сделката под някаква форма и да гарантира сигурността на енергийната система. И после пак се върнаха на тезата, че не е добре правителството да се връща като собственик в ЕРП-то, откъдето излезе само преди няколко години.

Сагата започва на 22 февруари 2018 г., когато Надзорният съвет на чешката енергийна компания CEZ взима решение да продаде активите си в България на фотоволтаична компанията „Инерком България”, създадена година по-рано и известна само на ограничен кръг хора от сектора. По-долу изваждаме най-важните според нас публични изказвания на всички отговорни лица, участващи в този хаос от идеи и действия.

23 февруари, Делян Добрев: „Продажбата на активите на CEZ на малка пазарджишка фирма за мен е смущаващо. Първоначално това ми прозвуча като фалшива новина”.

В медиите излиза информация, че енергийният министър Теменужка Петкова е кума на семейство Върбакови.

23 февруари, Теменужка Петкова: „Разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка при него и той ще реши какво да прави. Аз познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума. И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката".

25 февруари, Бойко Борисов: „Тя (сделката) е направена в Чехия между частни субекти. Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес. Държавата е лош стопанин, не е добра идея да одържавяваме фирмите”.

27 февруари, Бойко Борисов: „Тука не става въпрос само за единия оператор. Г-жа Нинова, разбирам я, казва да се откупи, да се национализира тази сделка. Но има още два оператора. За другите 5-6 млн. българи няма ли същото да важи? И ако ще влизаме и ще търсим инструменти да се национализира и да се изкупуват проценти, то тогава питам, защо само за едното дружество, а не и за трите”.

„Собственикът на „Инерком България“ Гинка Върбакова, която се обяви за купувач на българските активи на ЧЕЗ, всъщност ще притежава само 10%. Останалата част от дела ще отиде в руско-грузински офшорки, български и руски банки”.

„Такава ювелирна операция ни спретнаха. Използваха ситуацията, че сме в чужбина, че сме ангажирани навън и направиха тази работа”.

Гинка Върбакова е привикана на среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

Видимо притеснена след срещата Върбакова участва в брифинг в Министерски съвет, от който става ясно, че заминава за Прага, за да пита CEZ възможно ли е държавата да получи контрол над ЧЕЗ под някаква форма.

1 март, Гинка Върбакова: „Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием. Заминавам за Чехия, за да разговарям с продавача и за възможностите, по които може да се случи това”.

1 март, Владислав Горанов: „Заявихме ясна воля, че искаме да участваме в сделката за ЧЕЗ по един или друг начин. Разговорите са на твърде предварителен етап. Ако чешките продавачи се съгласят, държавата може чрез средства от бюджета или частно придобиване, да участва в сделката“.

1 март, съобщение на правителствената пресслужба: "Българският министър-председател помоли чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на CEZ Group в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни".

4 март, Владислав Горанов: "Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение". „Ако се стигне до положително решение на чешката компания ние може директно да влезем, купувайки компанията „Инерком” или част от нея, или да проведем други преговори“.

6 март, Красимир Каракачанов: "Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова няма да бъде приета".

7 март, Томислав Дончев: "Искането държавата да участва в сделката е продиктувано от това, че тя трябва да се намеси и да гарантира спокойствието на всички хора, които с основание или без основание са тревожни. Борисов е поискал пълен контрол – 100% от собствеността на дружеството. Коментирани са от 34% до пълната собственост – категоричен отговор от нейна страна нямаше (на Гинка Върбакова - бел. ред.) и то не за друго, а защото е нужно и съгласието на този, който продава”.

9 март, Алице Хоракова – говорител на чешката компания: "Чешката държавна енергийна компания CEZ започва проучване на възможността българската държава да участва в сделката за продажба на българските ѝ активи на „Инерком България“.

12 март, Милена Стоева, председател на Борда на директорите на „Инерком България“: „Съгласни сме с финансовия министър Владислав Горанов и не вярваме, че придобиването на дял в бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес”.

12 март, Теменужка Петкова: "Доверието на премиера Борисов, доверието на нашите коалиционни партньори и подкрепата, която получих от страшно много колеги, ме задължава страшно много".

13 март, Делян Добрев: "Сделката за продажбата на българската енергийна компания ЧЕЗ на „Инерком България” не застрашава националната сигурност на страната".

14 март, Народните представители решиха да се създаде Временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в България.

14 март, Теменужка Петкова: „За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка”.

16 март, Делян Добрев: "Държавата трябва да се меси умерено в частния сектор. Ако дадем функция на регулатора да спира или разрешава сделки в частния сектор, след месец ще стане така, че ще се одобряват сделки за мандри или хлебозаводи".

3 април, Владислав Горанов: „Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин, да участва в придобиването - частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България.

to be continued…Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | ЧЕЗ | държава | сделка | Владислав Горанов | участие | Гинка Върбакова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини