Седемте най-скъпи стартъп компании в САЩ

Те са оценка над 10 милиарда долара

Снимка: Pixabay
17:42 24.12.2017

През последните години частните компании, оценени на повече от един милиард долара, или т.нар. "еднорози", нарастват значително. И тъй като все повече и повече новосъздадени компании са придобили статут на „еднорог”, се появява ново разграничение: така наречените "decacorns" – стартъп компании на стойност над 10 милиарда долара.

Вижте 7-те най-скъпи стартъп компании в САЩ:

7. Dropbox – 10 млрд. долара


След като набра финасиране от 617 млн. долара, Dropbox достигна оценка от $10 млрд. през 2014 г.

За миналата година приходите на компанията са оценени на 500 млн. долара. През юли се появи информация, че дружеството работи с Goldman Sachs по подготовката на първично публично предлагане на акции на борсата, но изглежда че то няма да се случи преди началото на 2018 г.

6. Samumed – 12 млрд. долара


Стартъпът, който разработва решения срещу стареене, е основан през 2008 г., но започна да подава финансова информация чак преди две години. Базираната в Сан Диего компания е прилякла 300 млн. долара финансиране.

5. Pinterest – 12,3 млрд. долара


През юни 2017 г. тя набра 150 млн. долара финансиране от съществуващи инвеститори, и така оценката й достигна 12,3 млрд. долара. За тази година компанията се очаква да отбележи приходи от 500 млн. долара, което е 67% ръст спрямо приходите от 300 млн. долара за 2016 г. Миналата година се заговори, че Pinterest смята да излезе на борсата, но изглежда плановете са били отложени.

4. WeWork – 21 млрд. долара


През последните месеци компанията за отдаване на споделени работни места набра 4,4 млрд. финансиране от SoftBank Group и SoftBank Vision Fund. WeWork, която в момента е най-високо оценения нюйоркски стартъп, купи нова сграда - Lord & Taylor Fifth Avenue на цена от 850 млн. долара. Там ще е новата централа на компанията, предстои да бъде открита и втора нейна централа в Сан Франциско.

3. Space X – 21,1 млрд. долара


Миналия юли компанията на Илон Мъск набра 350 млн. долара ново финансиране. Тази година беше доста силна за компанията, която успя да изстреля рекорден брой ракети и да ги върне обратно за повторно изстрелване.

Съществува и слух, че е възможно някъде в бъдеще SpaceX да се обедини с другата компания на милиардера - производителя на електрически автомобили Tesla.

2. Airbnb – 31 млрд. долара


Въпреки множеството регулаторни препятствия през миналата и тази година, компанията за споделено отдаване на жилищаAirbnb набра 850 млн. долара. През март 2017 г. бе проведен нов кръг финансиране от 1 млрд. долара, който оцени компанията на 31 млрд. долара.

Очаква се също така догодина Airbnb да излезе на борсата.

1. Uber  - 68 млрд. долара


Да, Uber имаше тежка година и срещна много юридически спънки попътя си, включително забрана на дейността накомпанията за споделено пътуване в редица градове.

Но все пак си остава най-скъпият американски стартъп.

Компанията стартира преди 8 г. и от тогава е набрала милиарди финансиране.

Плановете са през 2019 г. да стане публична компания и да започне да се търгува на борсата.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: стартъп компании | оценка | стойност | еднорози

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини