Синдикатът „Подкрепа“ остана сам срещу новите правила за Синя карта

Социалното министерство предлага да отпадне 15-дневния „пазарен тест“ пред българските компании

Вицепремиерът Валери Симеонов и социалният министър Бисер Петков
Вицепремиерът Валери Симеонов и социалният министър Бисер Петков
Снимка: Economic.bg

Синдикатът КТ „Подкрепа“ отново се противопостави на идеята за облекчаване на условията за наемане на работници от страни извън Европейския съюз, предаде репортер на Economic.bg. На днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) организацията продължи своята линия на противопоставяне на работодателите и тяхното желание по-лесно да наемат висококвалифицирани служители от държави извън ЕС.

От Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлагат промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Сред тези предложения е да отпадне нуждата компаниите да правят така наречения "пазарен тест" в продължение на 15 дни и да проучват пазара на труда дали там има необходимите им специалисти преди да кандидатстват да наемат работници чрез Синята карта. Именно въпросната Синя карта позволява наемането на работна ръка от страни, които не са членки на ЕС.

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова подчерта, че в законопроекта с промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност има както процедурни, така и етични проблеми. По думите ѝ е извършена само частична оценка на влиянието на предложените промени. Според Григорова въпросната оценка не отговаря на въпросите как законовите промени ще се отразят на българския трудов пазар, създават ли се условия за социален дъмпинг и дали вносът на работници от страни извън ЕС ще се отрази на заплатите в България.

От етична гледна точка тя отбеляза, че идването на още чужденци в страната ни рискува да доведе социално напрежение и да станем свидетели на негативна реакция от страна на ултрасите в страната. Според нея е възможно чужденците, наети от български компании, дори да бъдат вкарани в гета.

Другият синдикат – КНСБ – обаче не откри такива опасности и нередности и подкрепи предложенията на МТСП наемането на работна ръка от страни извън ЕС да става по-лесно.

Работодателските организации КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП единодушно подкрепиха промените. Димитър Бранков, който е зам.-председател на БСК, коментира, че заедно с промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност е нужно синхронизиране на правилата за признаване на трудов стаж между различните държави.

От КРИБ пък заявиха, че очакват до края на май да има промени и в Закона за чужденците в България, които да осигурят по-бързи процедури за получаване на виза от граждани с доказан български произход.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работодатели | синдикати | БТПП | БСК | АИКБ | КТ Подкрепа | КРИБ | Ваня Григорова | Синя карта на ЕС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини