София е най-мръсната столица в ЕС

В 25 български града замърсяването на въздуха е над нормата

Снимка: Economic.bg
Качеството на въздуха в столицата се подобрява, но София все още е най-мръсната столица в Европейския съюз. Повишени норми на фини прахови частици са измерени в кв. "Бояна". Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на конференция, предаде БНТ.

По думите на министъра в 25 български града замърсяването е над пределно допустимите нива по законодателство. Най-високи нива на запрашаване на въздуха има във Видин, Монтана и Горна Оряховица. 

Европейската комисия вече осъди България заради мръсен въздух в почти цялата страна. В момента правителството търси отсрочка, за да предприеме мерки за справяне с проблема. 

Според еко министъра Нено Димов основният замърсител на въздуха са фините прахови частици. Сред останалите причини са битовото отопление, автомобилният транспорт, индустрията и енергетиката. 

Българското правителство се опитва да убеди Брюксел, че предприема мерки за справяне с проблема, надявайки се страната ни да получи отсрочка. Очаква се министрите да се обединят около около още предложения за подобряване на нивата на фините прахови частици. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | ЕК | фини прахови частици | замърсяване | въздух | Нено Димов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини