„Сокар” потвърди, че ще инвестира в газопреносната ни мрежа

Азербайджанската компания иска да участва в газификацията на българските градове

16:18 03.04.2018

Азербайджанската държавна нефтена компания Сокар” потвърди намерението си да инвестира в газоразпределителната мрежа в България. Това става ясно след среща между представители на дружеството и българските институции, на която са се обсъждали детайли около възможността за участие в развитието на газовия сектор у нас.

Интересът за участие на „Сокар” в газификацията на българските градове бе заявен по време на среща в Баку между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев през януари.

Сега представителите на газовата компания са поискали от Министерство на енергетиката да им разясни въпроси, свързани с нормативната уредба при газоразпределението, помощите за домакинствата, избрали природния газ за енергиен източник, конкурентните предимства на газа спрямо други източници за отопление и други. Детайлите около регулаторната рамка и лицензирането на газоразпределителните дружества ще бъдат обсъдени в Комисията за енергийно и водно регулиране.

В съобщението се добавя, че азербайджанската държавна нефтена компания вече е инвестирала успешно в този сектор в Грузия и може да приложи опита си и в България.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова информира представителите на „Сокар” за напредъка по реализацията на проекта за изграждане на газова връзка Гърция-България. Тя увери, че обществените поръчки по проекта се изпълняват в срок. Десет компании са подали заявления за участие в процедурата за избор на доставчик на тръби и предстои да бъдe избран изпълнител. "Работим упорито, за да въведем в експлоатация интерконектора Гърция-България до края на 2020 г. Проектът е залегнал в управленската програма на настоящето правителство и е със статут на проект от национално значение", каза Петкова.

Съветникът на президента на „Сокар” Мурат Хейдаров коментира, че първите доставки на азербайджански газ за Европа се очакват след изграждането на газовата връзка през 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | Теменужка Петкова | СОКАР | газопреносна мрежа