"Спаси София": Имената на спирките по линия 3 на метрото са объркващи и нелогични

Приетите днес от общинарите се различават значително от избраните след гласуване от гражданите

От неправителствената организация "Спаси София" обявиха, че приетите днес от комисията по култура и образование имена на спирките по линия 3 на столичното метро са объркващи и не отговарят на никаква логика. Те се различават значително от имената, които бяха избрани от гражданите след гласуване онлайн, проведено от "Спаси София".

Тъй като решението на комисията не е окончателно и предстои имената да бъдат утвърдени през 2019 г., от "Спаси София" апелираха към столичния кмет Йорданка Фандъкова да не допуска те да бъдат приети, както са одобрени сега.

Ето какво се казва в обръщението на групата:

Не разбираме логиката на кръщаване, не разбираме, защо комисията по култура взема подобно решение, вместо комисията по транспорт и не разбираме, защо се допускат решения, взети без да се обърне внимание на транспортната функция на метростанциите. Специално внимание обръщаме на следните имена:

1. Метростанция Тракия - въпреки, че метростанцията се намира на кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Витиня, тя е кръстена Тракия. Логика изцяло липсва, защото улица с това име съществува, но тя е зад парк Заимов, а ако целта е метростанцията да е кръстена на историко-географската област, то тогава нещата придобиват комичен вид, предвид че в тази посока се излиза от София в посока Мизия.

2. Метростанция Театрална - макар името да е хубаво, обикновено подобни имена носят метростанции до националния театър на съответната държава. 

3. Метростанция Христо Ботев - Противно на всякаква логика трансферните станции да носят еднакви имена, комисията е решила да кръсти станцията на НДК - Христо Ботев, нищо че изход на метрото към булеварда липсва, а той се намира на 200метра от метростанцията. 

4. Метростанция Мизия - подобно недоразумение, както и с метростанция Тракия. Улица с името Мизия съществува, но тя е далеч от кв. Овча Купел, а ако целта е кръщаване на историко-географската област, отново греда - Мизия е в обратна посока...

5. Метростанции бул. България, бул. Цар Борис III, бул. Патриарх Евтимий - до този момент нито една метростанция не носи означение дали е кръстена на улица или булевард. Това е напълно излишно усложняване на имената, което не носи полза за пътниците. По същия начин, по който други метростанции носят просто имената Опълченска, Константин Величков или Вардар, така и тук не е необходимо да има подобни пояснения.

На графиката виждате приетото днес на комисия и резултатите от анкетата, която Спаси София проведе преди повече от година и която беше изпратена до Столичната община. 


От "Спаси София" призовават членовете на комисията по култура и най-вече нейният председател Малина Едрева да преомислят гласуваното.

Според тях имената на метростанциите трябва да носят транспортна информация за пътниците, а не да бъдат плацдарм за отдаване на фалшива почит на исторически личности или събития.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: метро | имена | спирки | линия 3 | Спаси София

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини