Спасителите прекратиха търсенето на Боян Петров (видео)

Днешният полет с хеликоптер е продължил час и 30 минути

Търсенето на алпиниста Боян Петров в Хималаите е прекратено, съобщи Кирил Петков, който е бил в мисията. Той публикува и видео от днешния полет с хеликоптер от лагер 3 до базовия лагер.

„Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!”, написа Петков.

Боян Петров изчезна на 3 май в Хималаите, а вестта, че е в неизвестност беше подадена на 6 май. Оттогава алпинистът беше издирван от шерпи и екипи с хеликоптер всеки ден, когато метеорологичните условия го позволяваха. Според други алпинисти Петров вероятно е пропаднал в цепнатина, докато е отивал към върха Шиша Пангма.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: търсене | мисия | хеликоптер | спасители | Боян Петров | Хималаи | Шиша Пангма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини