AFP: Председателство, удавено в протести

Как световните медии „прочетоха“ първия ден на България начело на Европа

Снимка: Economic.bg

Вчера бе даден стартът на шестмесечното Българско председателство на Съвета на ЕС на специална церемония в Народния театър. Сред речите на откриването ясно се откроиха думите на Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, изречени на български. Той впечатли с рецитирането на „Отечество любезно“ на Иван Вазов, препратките към Захари Бахаров и „Игра на тронове“, както и към Спартак и бойните знамена.

На фона на красивата церемония с футуристичните изпълнения на ансамбъл „Българе“, инструменталната формация „Булгара“ и ансамбъл „Чинари“, днес се усеща горчивият привкус, с който световните медии са останали от първия ден председателство.


Снимка: Twitter

Френската агенция AFP е излязла с гръмкото заглавие „Българското председателство започна удавено в протестни викове“. И протести наистина имаше до късно в столицата. За втори лифт в Банско, против него, срещу НАТО, за Истанбулска конвенция, за по-високи заплати на полицаите, такива на всеки 2 метра, следящи зорко реда през целия ден. Във Франция са отбелязали и банерите гласящи „Корупцията ни прави силни“ – заигравка с официалното мото на Председателството.


Снимка: Twitter

„България се наслаждава на прегръдките на ЕС въпреки критиките“. Това е мнението на Reuters за старта на Българското председателство. „Премиерът Бойко Борисов, бивш бодигард на комунистическия диктатор от Съветската епоха Тодор Живков, приветства колегите си консерватори, които ръководят трите основни брюкселски политически институции в София, обещаващи да облекчат напрежението между Изтока и Запада в ЕС и между Съюза и неговите руски и турски съседи“.

„Вашето място е в Европа и Шенген. Ние ще работим над това“, заяви Жан-Клод Юнкер на церемонията по откриването на Българското председателство в Народния театър в четвъртък, цитиран от Euronews. Те добавят, че твърдението идва 11 години след влизането на България – най-бедната страна в Европейския съюз - в блока.

Българският министър на Председателството Лиляна Павлова, разкритикува протестите в столицата, като каза, че те се провеждат, за да привлекат внимание в деня, в който София е фокус на международно ниво.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | НДК | европредседателство | Народен тетър | Франспрес

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини