Тереза Мей изглежда готова да плати €60 млрд. на Брюксел за Brexit

ЕС настоява за тази сума, докато Лондон беше готов на двойно и тройно по-ниска

Тереза Мей е дала сигнал, че е готова да плати исканите от Брюксел 60 млрд. евро, които са условието на ЕС да започнат търговски преговори с Лондон, пише Sunday Times, позовавайки се на свои източници. Давайки съгласието си, британският премиер се надява най-накрая да започнат преговорите с блока, които в момента са блокирани именно заради нежеланието на Великобритания да плати цялата искана сума преди да напусне Съюза.

Цитираното число съвпада с искането на Брюксел, но е два пъти по-голямо, отколкото Лондон беше съгласен да плати по-рано. Ако пък сравняваме с най-първото предложение на Лондон, тогава разликата става тройна.

Тереза Мей обаче е изправена почти пред невъзможна ситуация и единственият начин да започне търговски преговори преди да е настъпила датата на напускане на ЕС, е да се съгласи със сумата. Брюксел е категоричен, че няма да приеме нищо по-малко, тъй като това са пари, обещани отдавна от Лондон по различни съвместни програми.

„Цената на по-гладкия преход и по плавен процес на сключване на търговски споразумения е висока“, е коментирал правителствен източник пред изданието.

Ако Тереза Мей се съгласи да плати цялата сума, тогава тя вероятно ще бъде критикувана остро у дома. Високопоставени фигури в собствената ѝ партия многократно я призовават да се оттегли от преговорите, ако Брюксел продължава да настоява да бъдат платени тези 60 млрд. евро.

Международният секретар на търговията Лиъм Фокс миналата седмица предупреди, че е "неразумно" ЕС да настоява за такова голямо число преди да са започнали търговските преговори. "Преди да направим някаква оферта за някакво финансово споразумение, имаме нужда да знаем какво получаваме“, коментира той. „Казахме на ЕС: „Покажете ни как изглежда крайната сделка и тогава можем да говорим за финансите“, допълни той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | ЕС | Brexit | Тереза Мей | търговски преговори