ТЕЦ-овете са готови да осигурят „студен резерв”

Това показа проверката на Министерството на енергетиката и „Електроенергийният системен оператор“ ЕАД (ЕСО)

18:06 14.11.2017

Електроцентралите, които трябва да осигурят „студен резерв” са подготвени с въглища за предстоящия зимния сезон. ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД; Топлофикация-Перник АД; Топлофикация Русе ЕАД; ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, ТЕЦ „Марица 3“ АД и Брикел ЕАД съхраняват по-големи количества въглища спрямо нормативно утвърдените. Това показа проверката на Министерството на енергетиката и „Електроенергийният системен оператор“ ЕАД (ЕСО).

Допълнително контролните органи  извършиха проверки на централи и по отношение спазването на изискванията на Наредба 11 за резерви от горива на централите, които работят с основно гориво въглища в предприятията „Топлофикация Сливен“ ЕАД, „Ей И Ес-3С Марица изток I”, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” АД. И при тези централи се установи, че реалното количество въглища, които се съхраняват на склад е по-високо от нормативно определеното в заповедта на министъра на енергетиката. Съгласно Закона за енергетиката топлоелектрическите централи са длъжни да поддържат резерви от горива в количество, което да гарантира надеждно и продължително производство на електроенергия.

Енергийното министерство за първи път прави подобна проверка на електроцентралите за зимата. Тя е провокирана от кризисната ситуация в първите дни на 2017 г., когато рязкото застудяване повиши потреблението на електроенергия в целия регион. Тогава в първите дни някои от централите, които трябваше да осигурят „студен резерв” не успяха да активират производството си веднага.

През юли ЕСО обяви резултатите от проведените търгове за разпределението на студения резерв за периода от 1 август 2017 г. до 31 юли 2018 г. Тогава стана ясно, че седем централи, разпределени в три Лота, ще осигуряват студения резерв за този период - ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица 3”, „Биовет”, „Брикел”, Топлофикация „Перник”, Топлофикация „Русе”, ТЕЦ „Марица Изток 2”.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проверка | ТЕЦ-ове | Министерство на енергетиката | електроцентрали

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини