Тома Биков: Не обяснихме добре какво искаме да направим

Намерението на управляващите е било да бъде спряно изтичането на пари от здравната система, обясни депутатът от ГЕРБ

08:44 21.12.2017

Не успяхме да обясним добре това, което искаме да направим, и в обществото се породиха страхове, които според мен са неоснователни. С цел обаче тези страхове да бъдат прекратени и хората да бъдат спокойни направихме тази крачка назад. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод решението на депутатите да отменят мораториума за държавно финансиране за иновативни лекарства за онкоболни.

„Нашите намерения бяха да се опитаме да спрем течовете в системата. От здравната система изтичат доста пари“, заяви той. Според Биков мораториумът е трябвало да бъде в сила за по-малко от година, за да бъдат ограничени течове в тази част на здравната система.

„Министерството на здравеопазването е ограничено да действа в системата на здравеопазването, има група от непримирими хоризонтални интереси, една част от обектите са транснационални, например производителите на лекарства“, коментира Валери Жаблянов от БСП, който също беше гост в студиото. По думите му държавната политика трябва да бъде преформулирана, защото са се появили мощни фактори. „Трябва да се съсредоточим върху публичните разходи за здравето на българите, тук балансът е нарушен. Частният сектор расте безконтролно, много ясно, че ще се стигне до конфликт“, каза той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лекарства | мораториум | онкоболни | Тома Биков | ГЕРБ | здравна система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини