Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка АД:

В България е по-лесно да успееш, отколкото в чужбина

Изпитваме недостиг на кадри с опит в статистика, банкиране и обработка на бази данни

- Каква е дейността на Вашата компания?

- Българо-американска кредитна банка е модерна, високотехнологична институция, която отговаря изцяло на все по-високите изисквания на съвременните потребители, адаптира се много бързо към променящите се условия на банковия пазар и се възползва от всички технологични новости, които могат да бъдат в услуга на клиентите й. Основните стратегически приоритети в дейността й са свързани с: екология, енергийно-ефективни източници, селско стопанство, иновативни проекти за развитие на малкия и среден  бизнес. Приоритетно развива онлайн продукти за гражданите и предлага гъвкави решения за бизнеса.

- Защо решихте да подкрепите инициативата на PwC България?

- Инициативата на PwC „Твоите 25 причини да избереш България“ ни провокира заради възможността да покажем на младите хора, че тук също могат да намерят добра реализация и да се чувстват „успели“. Смятаме, че бизнесът, както и държавата, имат отговорност в насърчаването на младите хора да останат и да се развиват в България. Решихме да се включим в този проект, защото ние с нашето поведение, с нашите действия трябва да им покажем тази алтернатива, а не само на думи.

- Кои са най-наболелите проблеми, с които се сблъсквате във Вашия сектор?

- Банковата индустрия преживява времена на консолидация. Налага се  разбирането, че предлагането на работна сила е повече от търсенето. Това е така, но в същото време се развива и паралелна тенденция. Другите индустрии конкурират нашите най-масови нужди и има недостиг на кадри за: фронт офис служители, касиери и специалисти по кредитиране. Определен проблем изпитваме в набирането на персонал с опит в статистика и банкиране и обработка на бази данни.

- Смятате ли, че компаниите трябва да участват активно в подготовката на кадрите за пазара на труда?

- Категорично вярвам в това. Всяка индустрия трябва да създава кадрите от които ще има нужда в близко бъдеще. Необходимо е успешно сътрудничество с най-добрите висши учебни заведения в страната, чиито възпитаници ще избират впоследствие да останат в България и да работят при нас.

Гладът за млади кадри вече съществува, а битката за добри кадри ще продължава. Но не само привличането на качествени кадри, а и задържането им е важно за всяка организация. В силно конкурентната среда, която се очаква да се установи у нас в най-близко бъдеще, персоналът ще играе все по-голяма роля в развитието на всяка фирма.

- Как според Вас трябва да се стимулират квалифицираните кадри, за да останат в България?

- Страната се развива и бизнесът има нужда от квалифицирани кадри. Голяма част от българите в чужбина не могат да се похвалят с блестящо професионално развитие. Достигат ниво, което ги удовлетворява и получават прилични доходи. В България е по-лесно да успееш. Мотивацията не е само във финансовата оценка на персонала. Когато един млад човек усеща подкрепа в професионалния си път от първата крачка, която прави в професията си, е лесно да бъде мотивиран да остане и да се развива в родината си. Добрата среда, разбирането на проблемите на служителите и комуникацията помежду ни, независимо от йерархията, е от съществено значение за мотивацията на младите, а и не само на младите, на всички добри кадри.

Интервюто е част от кампанията "Tвoитe 25 пpичини дa избepeш Бългapия" на "Прайсуотърхаускупърс България" ЕООД (PwC Bulgaria), в която Economic.bg е партньор.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | работа | чужбина | кадри | БАКБ | Илиан Георгиев | Бизнес радар