Вълшебните материали на ХХІ век

Освен че са в най-леката категория, те притежават и необикновени свойства

Снимка: Boeing

За индустриалната епоха производството на стомана или алуминий беше важен индикатор за състоянието на икономиката. Но в ХХІ век ключовите материали за стопанството са съвсем други. Те са едновременно по-леки и по-здрави от стоманата. Имат и някои необикновени свойства – например са отлични проводници на ток или топлина. В някои случаи са способни да поглъщат големи количества течности като нефт. Това са материалите на бъдещето. Тяхното създаване и свойства показват, че все още не сме достигнали границите на науката и човешкото развитие.

Графенът

Той бе открит през 2004 г. от учените Андре Гейм и Константин Новоселов от Университета в Манчестър и е може би най-популярният от тези „чудодейни“ материали на бъдещето. Графенът е по-здрав от стоманата. В същото време е отличен топло и електропроводник. Почти невидим е. За откриването му през 2010 г. Гейм и Новоселов получават Нобеловата награда за физика.

Металната микрорешетка

Това е най-лекият метал в света. Той е синтетичен и порест. Изграден е от неколово-фосфорни тръби и има плътност 0,9 мг/куб.м. Може да се използва в автомобилното инженерство, в правенето на летателни апарати и други.

Металната микрорешетка е изобретена от учени, работещи в лабораториите HRS в Калифорния и от изследователи на Университета в Калифорния през 2011 г. През 2015 г. Boeing показа в свой филм, че това е материал, съставен 99% от въздух. През 2012 г. списание Popular Mechanics обяви материала за едно от десетте открития, които ще променят света. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 79 на сп. "Икономика"


Етикети: графен | материали | карбин | метална микрорешетка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини