Въздушните кули на блокчейн

От Нуриел Рубини и Престън Бърн

Прогнозите, че биткойн и други криптовалути ще се провалят, обикновено провокират широка защита на блокчейн технология, на чиято основа са изградени. Да, аргументът, че половината от всички „първоначални койн предложения“ до момента вече са се провалили продължава да се изтъква, и по-голямата част от над 1500-те криптовалути също ще се провалят, но въпреки всичко блокчейн ще доведе до революция във финансовата индустрия и човешките взаимодействия като цяло.

В действителност блокчейн е една от най-прехвалените технологии досега. Като за начало, блокчейните са по-неефективни от съществуващите бази данни. Когато някой каже, че работи нещо на блокчейн, това, което обикновено има предвид е, че работи с едно копие на софтуерно приложение, което е копирано на много други устройства.

Необходимото място за съхранение на информация и изчислителната мощност са значително по-големи, а латентността е по-висока, отколкото в случай на централизирано приложение. При блокчейни, които включват технологиите „доказателство за съхранение“ (proof-of-stake) или „нулево знание“ (zero-knowledge), е необходимо всички транзакции да бъдат криптографски проверени, което ги забавя. Блокчейни, които използват „доказателство за работа“ (proof-of-work), какъвто е случаят с много широко познати криптовалути, повдигат друг проблем: те се нуждаят от огромно количество чиста енергия, която да ги обезпечи. Това обяснява защо за „добиването“ на биткойни в Исландия е на път да се консумира повече електроенергия тази година, отколкото за всички исландски домакинства взети заедно.

Блокчейните имат смисъл в случаите, когато съотношението скорост/проверяемост е с положителен знак, но технологията рядко се промотира по този начин. Инвестиционните предложения за блокчейн обичайно включват огромни обещания за премахването на цели индустрии, като например облачните услуги, без да признават очевидните ограничения на технологията.

Да вземем за пример многото изказвания, които почиват на твърдението, че блокчейн представлява разпространен, универсален „световен компютър“. Това твърдение приема, че банките, които вече използват достатъчно ефективни системи за обработка на милиони транзакции на ден, имат основание да преминат към значително по-бавна и по-неефективна единна криптовалута. Това противоречи на всичко, което знаем за използването на софтуер от финансовата индустрия. Финансовите институции, особено тези, занимаващи се с алгоритмична търговия, се нуждаят от бърза и ефективна обработка на транзакциите. За техните цели един глобално разпространен блокчейн като Ethereum никога няма да бъде полезен.

Друго погрешно твърдение е, че блокчейн представлява нещо подобно на нов универсален протокол, както TCP-IP или HTML протоколите бяха за интернет. Такива твърдения предполагат, че един или друг блокчейн ще послужи като основа за повечето световни транзакции и комуникации в бъдеще. В това също няма много смисъл, когато човек осъзнае как всъщност работи блокчейн. А и самите блокчейни разчитат на протоколи като TCP-IP, така че не е ясно как те биха служили като заместител.

Освен това, за разлика от базовите протоколи, блокчейните са „съхраняващи“ (stateful), което означава, че съхраняват всяка валидна комуникация, която някога е била изпратена до тях. В резултат на това, при добре проектираните блокчейни трябва да се вземат предвид ограниченията на хардуера на потребителите и да се осигури защита против спам. Това обяснява защо Bitcoin Core, клиентският софтуер на Bitcoin, обработва само 5-7 транзакции в секунда в сравнение с Visa, които надеждно обработват 25 000 транзакции за същото време.

Точно както не можем да записваме всички световни транзакции в една централизирана база данни, така не трябва да правим това в една разпределена база данни. В действителност проблемът с „мащабирането на блокчейн“ (blockchain scaling) е все още повече или по-малко неразрешен и вероятно ще остане така за дълго време.

Макар че можем да бъдем почти сигурни, че блокчейн няма да детронира TCP-IP, конкретни блокчейн компоненти, като например смарт контракт езиците на Tezos или Ethereum, могат евентуално да създадат стандарт за конкретни приложения, точно както направиха Enterprise Linux и Windows за операционните системи за персонални компютри. Но залагането на определен „койн“, което в момента правят много инвеститори, не е същото като залагането на по-голям „протокол“. Като се има предвид това, което знаем за използването на софтуер с отворен код, трудно е да повярваме, че стойността на конкретни блокчейн приложения ще се капитализира директно само в един или няколко койна (монети).

Третото невярно твърдение е свързано с „нереалната“ утопия, която блокчейн се предполага, че ще създаде, като премахне необходимостта от финансови или други надеждни посредници. Това е абсурдно поради една проста причина - всеки финансов договор, който съществува днес, може или да бъде променен, или умишлено нарушен от участващите страни. Автоматизирането на тези възможности с конкретни „нереални“ условия е неизпълнимо от търговска гледна точка, не на последно място защото би изисквало всички финансови споразумения да бъдат обезпечени на 100%, което е немислимо от гледна точка на разходите.

Освен това се оказва, че много, привидно подходящи приложения на блокчейн във финансовия сектор, като например за секюритизация или мониторинг на веригата за доставки, в крайна сметка ще изискват посредници, защото неизбежно ще има непредвидени ситуации, изискващи дискретност. Най-важното нещо, което блокчейн ще направи в такава ситуация е да гарантира, че всички страни по дадената сделка са съгласни помежду си относно статута и задълженията си.

Крайно време е да спрем с излишното възвеличване. Биткойн е бавен, енергийно неефективен динозавър, който никога няма да може да обработва транзакции по-бързо или по-евтино от електронна таблица в Excel. Плановете на Ethereum за незащитена система за удостоверяване на доказателства за съхранение ще я направи уязвима за манипулация от влиятелни вътрешни лица. Технологията на Ripple за трансгранични междубанкови финансови трансфери скоро ще бъде заменена от SWIFT - консорциум без блокчейн, който вече използват всички големи световни финансови институции. По същия начин централните електронни платежни системи с почти никакви транзакционни разходи - Faster Payments, AliPay, WeChat Pay, Venmo, Paypal, Square, вече се използват от милиарди хора по целия свят.

Днешната „койн мания“ не е по-различна от железопътната мания в зората на индустриалната революция в средата на деветнадесети век. Сам по себе си блокчейн дори не е революционен. Въпреки това, по отношение на сигурната, дистанционна автоматизация на финансовите и машинните процеси, той може да има потенциално значимо въздействие.

В крайна сметка използването на блокчейн ще бъде ограничено до конкретни, добре дефинирани и сложни приложения, които изискват прозрачност и устойчивост на фалшифициране, повече, отколкото изискват скорост - например комуникация със самоуправляващи се коли или дронове. Що се отнася до повечето койни, те не са много по-различни от железопътните акции през 40-те години на ХХ век, които се сринаха, когато този балон, като повечето балони, се спука.

Нуриел Рубини е главен изпълнителен директор на Roubini Macro Associates и професор по икономика в Stern School of Business, NYU. Престън Бърн е член на института „Адам Смит“ и единствен член в Tomram Consulting.

Авторско право: Project Syndicate, 2018.

www.project-syndicate.org
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 82 на сп. "Икономика"


Етикети: технологии | Нуриел Рубини | криптовалути | блокчейн | Проджект Синдикейт | Престън Бърн

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини