Здравен експерт: Четете внимателно етикетите, ако искате да се храните здравословно

Снимка: NOVA
11:05 01.05.2018
Не можем да кажем, че трансмазнините са просто отрова, която някой влага нарочно в храните и ние се тровим с тях. Всичко е въпрос на доза. Затова е важен етикета, защото ние можем до известна степен да ограничим този прием с продукти, които са малко по-скъпи, но по-качествени. Това заяви главният държавен здравен експерт Ангел Кунчев в студиото на NOVA.

По негови думи, за да се храни човек здравословно, трябва да отдели доста време във внимателно четене на етикетите на продуктите. Той цитира последни изследвания, които гласят, че в храните се заместват жизненоважни съставки за организма. „Когато кажеш плодово мляко и съдържанието на плод е 2 пъти по-малко, отколкото в Западна Европа. Това е нечестна практика. Ние искаме да стане незаконна практика“, допълни той.

Кунчев обясни около какво се обединили европейските делегати на срещата за двойния стандарт при храните, която се проведе вчера в Националния дворец на културата (НДК), под егидата на Българското председателство. Храните, които са с една и съща марка в Европа и у нас трябва да предлагат същото качество и същите съставки.

За мен ще е голямо постижение ако ЕК отсъди тези практики не като нечестни, а като наказуеми“, завърши хранителният експерт.





Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | храни | председателство | двоен стандарт | здравен експерт