Зукърбърг склони да свидетелства и пред Европарламента

По-рано той отказа поканата, за да се яви пред американския Конгрес

Снимка: БТА
Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг ще се яви пред членовете на Европейския парламент (ЕП), за да отговоря на въпроси, свързани с неправомерното използване на лични данни от Cambridge Analytica. Това предаде говорител на законодателния орган в сряда, пише Reuters. 

През март най-голямата социална мрежа в света попадна в окото на буреносен скандал след разкритието, че британската анализаторска фирма Cambridge Analytica по нерегламентиран път се е добрала до данни за 87 млн. ползватели на социалната мрежа. Впоследствие информацията е била използвана за таргетирането на политически послания. 

Оттогава Facebook е подложена на проверки в различни държави по света, като може би най-щателните са в САЩ и Великобритания заради съмненията, че действията на Cambridge Analytica са оказали решаващо значение за изхода от президентските избори в Америка през 2016 г. и референдума за Brexit през същата година. 

ЕП и Конгресът в САЩ отправиха покани към Зукърбърг да се яви пред тях, за да даде повече информация за механизмите на работа на Facebook. Тогава той отказа на европейския орган, но бе изслушван в американския в продължение на три дни. Месец след историческото му първо явяване пред законодателите в САЩ, от които е бил привикван и по-рано без успех, сега лидерът на най-голямата социална мрежа все пак е склонил да уважи и Европарламента. 

„Основателят и главният изпълнителен директор на Facebook прие нашата покана и ще бъдe в Брюксел възможно най-скоро, надявам се още следващата седмица", каза Антонио Таяни, председател на ЕП. Американецът ще се срещне с лидери на партии и членове на комисията за граждански свободи.

„Приветствам решението на Марк Зукърбърг да се яви лично пред представителите на 500 милиона европейци. Това е стъпка в правилната посока за възстановяване на доверието“, отбеляза още Таяни.

Британският парламент също настоява за лична среща със Зукърбърг, но засега не изглежда той да планира отделно явяване на Острова. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | ЕП | Европейски парламент | изслушване | Cambridge Analytica | Марк Зукърбър

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини