Робот следи за спазване на дистанция в парк в Сингапур2020-05-11 17:09:04, 1251 преглеждания
Куче-робот патрулира в един от парковете в Сингапур като част от тестове, свързани с коронавируса. 

Машината, направена от американската компания Boston Dynamics, е снабдена с камера, за да следи колко е пълен с хора един от парковете в града-държава, предав Би Би Си.

Освен това работът има високоговорител, от който се излъчва съобщения за спазване на социално дистанциране заради заразата.

Дистанционно управляваната машина с четири крака и оцветена в жълто и черно казва: „Нека поддържаме Сингапур здрав“, докато обикаля из парка.

"За ваша собствена безопасност и заради хората около вас, моля, стойте на разстояние поне един метър. Благодаря ви", добавя роботът на име SPOT с женски глас.

Въпреки учтивото обръщение, при нарушение на строгите правила за социално дистанциране в Сингапур са предвидени огромни глоби и дори затвор.

Друг робот, във формата на малка кола, е бил разположен наблизо, за да предупреждава посетителите „да не се размотават“ и че „събиранията не са разрешени“.

Правителствените агенции за технологии и киберсигурност, стоящи зад теста с кучето-робот, заявиха в изявление, че SPOT може по-добре да пресича неравен терен в паркове и градини.

Освен че излъчва съобщения, напомнящи на посетителите за мерките за социално дистанциране, SPOT е снабден с камери и инструменти за анализи за оценка на броя на хората в парка.

Властите заявиха, че камерите няма да могат да проследяват лица или да записват лични данни.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини