Българските плодове и зеленчуци с добро качество
Вносният зарзават не е толкова добър, но е по-евтин, смята Слави Трифонов
Качеството на българските плодове и зеленчуци на пазара е добро. В момента на пазара преобладават вносните плодове и зеленчуци, които са по-евтини, но и с по-ниско качество. Това заяви председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави Трифонов пред Фокус.
По думите много малка част – около 5 процента от българската продукция от плодове и зеленчуци отива за износ.
Трифоново посочи, че в момента най-купувани са дините и пъпешит. По европейските стандарти дините и пъпешите не са плод, те са зеленчуци. В момента при плодовете е краят на сезона на кайисиите, сега е сезонът на прасковите, сега сме и в началото на сезона на ранното десертно грозде.
Според него доматите и краставиците са с много добро качество. Той обясни, че сериозно отражения на качеството на доматите дават градушките, липсата на валежи и влагата. Именно в такива области, които нямат и системи за напояване, ще имат по-ниски добиви, смята Трифонов.