Колко струва трапезата на Бъдни вечер
Традицията повелява на масата днес да се сложат нечетен брой постни ястия
Бъдни вечер, наричан още Малката Коледа, слага край на 40-дневни пости, започнали на Коледните заговезни. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг. А християнските и народните обичаи са поставили към трапезата строги изисквания. Тя е тържествена, изпълнена със символика и най-важното - постна.
Както традицията повелява, на масата на Бъдни вечер се подреждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Хубаво е на нея да присъстват мед, за да ви е сладък живота, чесън, който пази от лоши сили, жито, орехи и задължителната обредна питка, омесена с пара за късмет. Традиционно днес се приготвят постните ястия: боб, пълнени чушки с ориз, лозови и зелеви сарми, печена тиква, слагат се още ошав, плодове и ядки.
Колко трябва да заделим за приготовлението на днешната празнична трапеза?
Едно от най-големите предизвикателства за кулинарните способности на домакините днес ще е обредната пита. Като изключим въображението, което те могат вложат в оформлението й, основният продукт, с който трябва да се запасят е брашното. Килограм от него струва около 1 лев.
Пакет от един килограм зрял фасул се продава в магазините за около 3 лева. Цената на същото количество леща е малко над 2 лева.
Задължителният за сармите ориз е също малко над 2 лева, за един килограм. Лозовите и зелеви листа се продават в хранителните магазини на цени между 2 и 3 лв. за буркан от 1 кг. Разбира се, можете да си вземете и готови постни зелеви сарми, които ще увеличат бюджета ви за пазаруване с повече от 10 лева.
Плодовете и зеленчуците са задължителни за трапезата на Бъдни вечер. А също както традицията повелява, преди празниците цените им скачат. Килограм банани ще ви излезе минимум 2 лева. Цените на портокалите същото количество започват от 1.2 лв., а мандарини - от 1.35 лв.
Традиционният ошав и ядките са ще са едни от най-скъпите попълнения на днешната празничната маса. Разфасовка от 400 грама ядки "микс", например, струва около 5 лева. Цената на един пакет сушени сливи е около 2 лева. 100 грама стафиди струват над 1 лев. Задължителните за днешната празнична трапеза са и орехите, 500 гр., от които може да се купят за около 4 лева.
По традиция днес се приготвя и печена тиква или тиквеник. Малка тиква тип цигулка можете на откриете за 2 лева. За чушки, моркови, лук и чесън пък ще са ви необходими около 4 лева.
На масата на Бъдни вечер разбира се можете да сложите и червено вино. Бутилка от 750 мл. среден клас вино струва между 8 и 12 лева.
Така, ако тепърва ви предстои да посетите близкия супермаркет, сметката показва, че за продуктите, необходими за основните ястия за Бъдни вечер, ще са ви необходими приблизително 40 лева.