САЩ определи подслушването като основен проблем в България

Няма мотивация за разследваща журналистика и е рутинна практика на собствениците да диктуват редакционната политика и политическата ориентация на медиите си, пише в доклада на Държавния департамент

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Корупцията, маргинализацията на ромите, влошаването на медийната среда и бавното правосъдие отново бяха определени от САЩ като основни проблеми в България. В традиционния доклад на Държавния департамент за човешките права обаче вече присъства и подслушването като основна пречка.

В частта за България се посочват критичните доклади от миналата година, изказването през септември на еврокомисаря Нели Крус за непрозрачност във финансирането и собствеността на медиите в България и анонимна анкета сред журналисти, разкриваща, че няма мотивация за разследваща журналистика и е рутинна практика на собствениците да диктуват редакционната политика и политическата ориентация на медиите си.

В документа се отбелязва, че управляващите не прилагат ефективно законите за борба с корупцията и служители във всички клонове на администрацията се занимават безнаказано с корупционни практики като подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби със средства, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние.

България е порицана за непрозрачността в дисциплинарните наказания на Висшия съдебен съвет, задръстването на съдилищата със затлачени дела и дългогодишното влачене на наказателните процеси.

В годината, когато България отбелязва 70 години от спасяването на българските еврeи, докладът на Държавния департамент посочва, че антисемитизмът, оскверняването на еврейски паметници и частни и обществени сгради продължава, отбелязва Държавният департамент.

Подкрепи Economic.bg