Агенцията по заетостта пусна онлайн трудова борса

В деня на представянето на платформата е имало регистрирани 1300 свободни работни места

Агенцията по заетостта пусна онлайн трудова борса

Драгомир Николов (вляво) и Зорница Русинова представят платформата

Снимка: АЗ

5470 ~ 2 мин. четене
Агенцията по заетостта представи своята онлайн платформа за търсене и предлагане на работа. Системата беше показана за първи път при откриването на  Международна трудова борса в София. Още с пускането си платформата е представила на български и чуждестранни работодатели повече от 1300 свободни работни места, съобщават от АЗ.

За първи път у нас международна трудова борса се провежда чрез използването на комбинацията от два подхода – борса на място и едновременно с това онлайн събитие, чрез използването на електронната EURES платформа на ЕК за онлайн комуникация. Така работодатели и търсещи работа имат възможността да се свързват напълно безплатно в рамките на днешния ден, без да е необходимо присъствието им на място.

„Регистрираните онлайн работодатели и обявените от тях работни места ще могат да се видят от всички потребители на платформата в ЕС и трети държави. Онлайн предлагането на работни места и възможността за онлайн връзка с работодателите на одобрените за интервю лица, е един от инструментите за връщане на наши съграждани от чужбина да работят в България. Така Агенцията по заетостта обръща фокуса на EURES мрежата, като започва да предлага все повече работни места на българския бизнес, които да достигат до търсещите работа в Европа и до българите, живеещи в чужбина”, сподели очакваните резултати от събитието изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов по време на официалното откриване.

Проектът „Национална EURES мрежа” се изпълнява от Агенцията по заетостта и се финансира със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Целите на проекта са модернизация на EURES мрежата в България, подобряване на достъпа и качеството на услуги за транснационална мобилност и предоставяне на по-голям брой EURES посреднически услуги.

Драгомир Николов заяви, че онлайн предлагането на работни места и връзката с работодателите е инструмент за връщане на българите, които работят в чужбина. „Агенцията по заетостта обръща фокуса на EURES мрежата, като започва да предлага все повече работни места на български работодатели, особено високотехнологични, които да достигнат до търсещи работа лица в Европа и към българите, живеещи в чужбина“, подчерта той.

Зам.-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на ОПРСР Зорница Русинова съобщи, че се обсъжда предлагането на допълнителни пакети, които биха привлекли младите хора да се върнат и работят в България. Обсъжда се създаването на единен Информационен център към Агенцията по заетостта, в който всеки млад човек ще може да открие информация за работа, как да си намери жилище, как да се обърне към банките за кредит и т.н.
Подкрепи Economic.bg